Στην επιφάνεια ο «θησαυρός» της παριανής κουζίνας μέσω της δράσης “Aegean Mamas Know Best”

Άκης Αξαόπουλος
06/06/2018 19:03
 
 
 

Με τη συμμετοχή γυναικείων συλλόγων της Πάρου και της Αντιπάρου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στην κεντρική πλατεία Μαντώ Μαυρογένους της Παροικιάς η δράση “Aegean Mamas Know Best” – «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα», στην οποία παρέστησαν επίσης η Πρέσβης της Γαστρονομικής Περιφέρειας, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, σεφ Κώστας Μπουγιούρης.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «Ο θησαυρός των παραδοσιακών συνταγών της Πάρου» και βασικός «πρωταγωνιστής» τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Γυναικείοι σύλλογοι της Παροικιάς, της Νάουσας, της Μάρπησας και της Αντιπάρου παρουσίασαν συνταγές και παρασκευές από τον τόπο τους, ένα γαστρονομικό πλούτο που απέδειξε ότι παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου, δημιουργώντας μνήμες και συναισθήματα.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο επικεφαλής της δράσης, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης ο έπαρχος Πάρου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Μπιζάς, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος και η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Σαρρή. Το ζωντανό μαγείρεμα συντόνισαν οι Παριανοί σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Κώστας Μπουγιούρης.

Στο τραπέζι αλμυρές και γλυκές συνταγές
Γιαγιάδες και μαμάδες έβαλαν τα δυνατά τους: Ρεβυθάδα Παριανή, τυρόψωμο και τηγανίτες με πετιμέζι από τον Σύλλογο Γυναικών Νάουσας, ξυνογαλένιες από τον Σύλλογο Γυναικών Αντιπάρου, σπανακοπιτάκια από τον Σύλλογο Γυναικών Πάρου Αριής, κολοκυθοκεφτέδες και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα (που έφτιαξαν επιτόπου) ο Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας.
Ο «φούρνος του Ραγκούση», με σεφ τον Αντώνη Ραγκούση, παρασκεύασε σε μεγάλο καζάνι τον ζαχαρομπακλαβά. Το ζαχαροπλαστείο «Χαμηλοθώρης» παρουσίασε την παρασκευή του παριανού αμυγδαλωτού, το οποίο σερβίρεται στους γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις και ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης δημιούργησε την μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι.
Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 Νότιο Αιγαίο, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου παρακίνησε τις εκπροσώπους των συλλόγων να παρουσιάσουν παριανές συνταγές της αιγαιακής κουζίνας και το κοινό να τις αναδείξει στην καθημερινότητα του οικογενειακού τραπεζιού, περνώντας τις συνταγές από τη γιαγιά στη μαμά με τη συμμετοχή του παιδιού. Στο μεταξύ, οι μικροί μάγειροι του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Μάρπησας «Τα Δελφινάκια» ετοίμασαν τα ζυμαράκια τους με τη βοήθεια των νηπιαγωγών και έδωσαν τη χαρούμενη νότα στην εκδήλωση. Όταν ρωτήθηκαν τι φαγητά τους αρέσουν από τη γιαγιά και τη μαμά, ήταν ετοιμόλογα και είχαν άποψη για τις γεύσεις.
Οι σύλλογοι και οι επιχειρήσεις με παραδοσιακά προϊόντα πρόσφεραν κεράσματα, αλλά και τις παραπάνω παρασκευές στους θεατές της εκδήλωσης. Ο ξυλόφουρνος έφερε σιροπιαστά, μηλοπιτάκια και ψωμί με λιαστή τομάτα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου κέρασε το υπέροχο κρασί του νησιού και εξαιρετικές ποικιλίες τυριών (κρασοτύρι, λαδοτύρι, κεφαλάκι, κεφαλογραβιέρα), ο φούρνος του Νικήτα Τριβυζά βουτήματα με αμύγδαλο, παραδοσιακά – αμυγδαλωτά – της Μάρπησσας και μυζηθροπιτάκια, το Πάριον τυροκομείο, τυρί κεφαλοτύρι και ο φούρνος Αλιπράντη τις παραδοσιακές φουσκωτές.
Η εκδήλωση άνοιξε με τσαμπούνα και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό κέντρο τέχνης και πολιτισμού «Τεχνηντάρι» της Κατερίνας Νίκα. Ο Δήμος Πάρου η ΚΔΕΠΑΠ υποστήριξαν με υποδομές και εξοπλισμό. Χορηγός ήταν το ξενοδοχείο Aegeon, υποστηρικτές ο φούρνος Αλιπράντη και η κάβα Σαρρής. Αποκλειστικός αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019 είναι η Aegean Airlines.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*