Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μήλου παρουσία των τριών βουλευτών των Κυκλάδων

Άκης Αξαόπουλος
08/05/2019 14:13
 
 
 

Με εισηγήσεις των τριών βουλευτών των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, πραγματοποιήθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα του δημαρχείου εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μήλου.

Με τις εισηγήσεις των βουλευτών, έγινε ένας συνοπτικός απολογισμός του κυβερνητικού έργου σε θέματα νησιωτικότητας με ιδιαίτερη αναφορά στην έναρξη υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα εισιτήρια, στα καύσιμα και στις επιχειρήσεις, έγινε συγκεκριμένη αναφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται και “τρέχουν” αυτή την περίοδο στη Μήλο *(στο συνημμένο κείμενο παρατίθεται αναλυτικός κατάλογος των έργων), ενώ ταυτόχρονα αναλύθηκε η μεγάλη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών συνολικά για την Ευρώπη και τη μελλοντική της πορεία, αλλά και για την Ελλάδα, όπου το κρίσιμο επίδικο είναι η ανάσχεση της ανόδου των ακροδεξιών, εθνικιστικών, ξενοφοβικών απόψεων, αλλά και η αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η άρση των πολιτικών της λιτότητας που παρήγαγαν αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης δόθηκε απάντηση στο ερώτημα γιατί το χάιδεμα των απόψεων της ακροδεξιάς που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί η ΝΔ, οδηγεί μαθηματικά στη συρρίκνωση των “φιλελεύθερων” απόψεων, όπως χαρακτηριστικά απέδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Ισπανία, όπου το αδελφό κόμμα της ΝΔ καταποντίστηκε.

Επίσης, αναδείχθηκαν οι μεγάλες τομές της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, η ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ξεκίνημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης.

Στη συζήτηση που επακολούθησε τέθηκαν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη Μήλο και τα νησιά, όπως τα θέματα που έχουν προκύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων που για τη Μήλο αποτελούν βραδυφλεγείς υγειονομικές βόμβες, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η γεωθερμία, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τα προβλήματα διασύνδεσης των δυτικών Κυκλάδων κ.α.

Στα παραπάνω θέματα, οι βουλευτές για μεν τα δασικά, διαβεβαίωσαν ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις, τόνισαν ότι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων τον πρώτο λόγο έχουν οι δήμοι και το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (στην περίπτωση της Μήλου για τα απορρίμματα έχει εγκριθεί κονδύλι 5.300.000 €), για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση που πράγματι τους χειμερινούς μήνες είναι προβληματική, η απάντηση είναι ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, βρίσκουν ασύμφορη τη γραμμή των δυτικών Κυκλάδων και γι΄ αυτό δεν μπαίνουν στη γραμμή πιο σύγχρονα πλοία, ενώ για το χωροταξικό σχεδιασμό, για την ενέργεια, για την ενίσχυση των μικρών νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, το ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τους πολίτες, στο να δώσουν λύσεις.

Στη εκδήλωση παρευρέθησαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μανώλης Μικέλης, Αβέρκιος Γαϊτανής και Γιώργος Μαρτάκης, καθώς και η Φλώρα Καισαρίτη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Συμμαχία για το Ν. Αιγαίο» με επικεφαλής το Μανώλη Γλυνό.

ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι
1) Αναβάθμιση και επέκταση δικτύων ύδρευσης Δήμου Μήλου (Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας, μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου ύδατος καθώς και εξοπλισμού ενεργού εντοπισμού διαρροών και μείωσης ) 1.489.946,80 €
ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ
2) «Προμήθεια ενός (1) καινούργιου εκσκαφέα – φορτωτή και λοιπού συνοδευτικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Δήμου Μήλου» 142.662,00 € 1(135.000,00 € ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ +7.662,00 € ίδιοι πόροι Δήμου)
3) «Παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των μαθητών κατά την προσέλευση και πρόσβαση στο Νηπιαγωγείο Πλάκας, Δήμου Μήλου», συνολικού προϋπολογισμού 74.500,00 € (27.400,00 € ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ +47.100,00 € ίδιοι πόροι Δήμου)
4) «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Μήλου» συνολικού προϋπολογισμού 207.445,80 € (205.000,00 € ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ + 2.445,80 €€ ίδιοι πόροι Δήμου)

Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου
5) Διάνοιξη Παρακαμπτήριας Οδού προς το Νέο Λιμάνι Πολλωνίων καθώς και προς τη βόρεια πλευρά του οικισμού 2.911.520 €
Αθλητικές υποδομές
6) Συντήρηση υποδομών Δημοτικού Σταδίου Μήλου, χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, Προϋπολογισμός 141.000,00 €
7) Εκσυγχρονισμός και επίστρωση με συνθετικό τάπητα περιμετρικού στίβου Δημοτικού Σταδίου Μήλου, Προϋπολογισμού 855.000, 00 €

ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εδώ περιλαμβάνονται μια σειρά από έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Ταμεία και ενταγμένα σε επιχειρησιακά προγράμματα όπου φορέας υλοποίησης είναι το κεντρικό κράτος είτε η περιφέρεια. Απαραίτητη είναι η συνέργεια όλων των φορέων ώστε τα έργα να προχωράνε απρόσκοπτα
8) Τίτλος έργου: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Θεματικοί Στόχοι: Προστασία Περιβάλλοντος
Ταμείο: Ταμείο Συνοχής
Πράξη που αφορά έργα και δράσεις με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Δήμου Μήλου. Συγκεκριμένα στην πράξη περιλαμβάνονται: • Η κατασκευή του ΧΥΤ Μήλου που αποτελεί απαραίτητη υποδομή για την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων (υπολειμμάτων) του Δήμου, καθώς η έλλειψη οργανωμένης υποδομής για την ασφαλή τελική διάθεση των αστικών αποβλήτων δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα στο νησί. • Η κατασκευή της οδού πρόσβασης που είναι απαραίτητο έργο υποδομής για την λειτουργία του ΧΥΤ • Η προμήθεια κάδων και λοιπών μέσων συλλογής με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (συμπεριλαμβανομένης της οικιακής κομποστοποίησης) με σκοπό ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στόχους της νομοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στις αρχές της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και επιπλέον να μειώσει τα απόβλητα που οδηγούνται για ταφή • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που θα περιλαμβάνουν την αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων/επιχειρήσεων για την έννοια των προδιαλεγμένων οργανικών και την κομποστοποίηση, την άμεση, έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των κατοίκων/επιχειρήσεων για τις διαδικασίες διαλογής στην πηγή
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 5.333.299 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 5.322.540 €
Πληρωμές 0 €
Ποσοστό απορρόφησης 0.00 %
Έναρξη 4/1/2019
Λήξη 31/12/2020
Είναι στο στάδιο της έγκρισης

9) Τίτλος έργου: Αναβάθμιση και Στατική Ενίσχυση κτιρίων σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου Λυκείου Μήλου
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Νότιο Αιγαίο
Θεματικοί Στόχοι: Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Στατική ενίσχυση και εργασίες αναβάθμισης στο κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή Πλάκα, όπου στεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μήλου.
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 410.424 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 410.424 €
Πληρωμές 19.639 €
Ποσοστό απορρόφησης 4.79 %
Έναρξη 31/5/2018
Λήξη 30/6/2020
Η σύμβαση υπογράφτηκε 31/5/2018. Στάδιο υλοποίησης. Απαιτείται τροποποίηση της στατικής μελέτης.

10) Τίτλος έργου: Παρεμβάσεις αναβάθμισης του Δήμου Μήλου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη
Θεματικοί Στόχοι: Προστασία Περιβάλλοντος
Ταμείο: Ταμείο Συνοχής
Το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου αφορά στην επισκευή του κτιρίου Θηλέων ΤΚ Μήλου και περιλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου που βρίσκεται στην περιοχή Πλάκα και το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της δημοτικής αρχής. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως αναλυτικά περιγράφονται κατωτέρω, συμβάλουν στην αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου και στην ανάδειξή του ως χώρο πολιτισμού και ως τουριστικού κεφαλαίου της περιοχής του Δήμου Μήλου. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου αυτού προβλέπεται να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί το λίθινο κτίριο σε αντισεισμικά επίπεδα τρεχόντων αντισεισμικών κανονισμών και να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το κτίριο δεν θα αλλάξει αρχιτεκτονική μορφή αλλά θα ανακαινιστεί ριζικά τόσο στατικά όσο και αρχιτεκτονικά. Θα ενισχυθούν όλοι οι φέροντες λίθινοι τοίχοι με ομογενοποίηση και εφαρμογή εσωτερικά εκτοξευόμενου σκυροδέματος, θα αντικατασταθεί η πλάκα Ο/Σ της οροφής και θα εφαρμοστούν ανοξείδωτοι ελκυστήρες για την συγκράτηση των κεφαλών των εξωτερικών λίθινων στύλων. Θα αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα και γενικά θα αντικατασταθούν ή/και θα προστεθούν όλα τα απαραίτητα αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία που θα καταστήσουν το κτίριο λειτουργικό σε σχέση με την προβλεπόμενη χρήση του.
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 217.755 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 217.755 €
Πληρωμές 211.373 €
Ποσοστό απορρόφησης 97.07 %
Έναρξη 21/10/2016
Λήξη 29/12/2023
Το έργο έχει ολοκληρωθεί

11) Τίτλος έργου: Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Πλάκα – Πλάκες – Τρυπητή – Τριοβάσαλος – Πέρα Τριοβάσαλος Δ. Μήλου
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Νότιο Αιγαίο
Θεματικοί Στόχοι: Προστασία Περιβάλλοντος
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Κατασκευή αντλιοστασίου και εξωτερικού δικτύου συνολικού μήκους 1,4 χλμ. για την ύδρευση των οικισμών Πλάκα, Πλάκες, Τρυπητή, Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος στη Μήλο.
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 283.134 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 283.134 €
Πληρωμές 279.530 €
Ποσοστό απορρόφησης 98.73 %
Έναρξη 14/11/2017
Λήξη 1/7/2019
Η σύµβαση υπογράφτηκε 14/11/2017. Το φυσικό αντικείµενο ολοκληρώθηκε.

12) Τίτλος έργου: Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Μήλου
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία
Θεματικοί Στόχοι: Προστασία Περιβάλλοντος
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Με στόχο αφενός την φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους θαλάσσιους χώρους και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους, προτείνεται η αναβάθμιση των υποδομών του παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου Μήλου. Θα γίνουν παρεμβάσεις αλλά και θα διαμορφωθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της παραλίας όσο και στον χώρο κολύμβησης, οι οποίες να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχεδιασμού για ΑμεΑ. Οι προτεινόμενες κατασκευές-υποδομές για να υλοποιηθεί η αλυσίδα προσβασιμότητας και να θεωρηθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία είναι: 1. Διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα 2. Διάδρομου 3. Σήμανσης 4. WC 5. Αποδυτηρίων 6. Πακέτου τηλεμετρίας 7. Φωτοσυναγερμού Οι παραλίες στις οποίες θα γίνει η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού, καθιστώντας τες προσβάσιμες σε ΑμΕΑ είναι: – Παπικινός – Πολλώνια – Πλάθιενα – Προβατάς
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 204.767 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 204.767 €
Πληρωμές 0 €
Ποσοστό απορρόφησης 0.00 %
Έναρξη 15/11/2018
Λήξη 31/10/2020
Είναι στο στάδιο της έγκρισης

13) Τίτλος έργου: Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μήλου
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Νότιο Αιγαίο
Θεματικοί Στόχοι: Κοινωνική Ένταξη
Ταμείο: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ)
Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Μήλου για την εξυπηρέτηση -με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα- των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του νησιού και των γειτονικών νησιών της περιφερειακής ενότητας Μήλου (Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος).
Συνολ. Προϋπ/σμός Επένδυσης 164.160 €
Προϋπ/σμός Δ.Δ. / Επιχορήγηση 164.160 €
Πληρωμές 105.887 €
Ποσοστό απορρόφησης 64.50 %
Έναρξη 30/11/2016
Λήξη 29/11/2019
Το έργο προχωράει προς ολοκλήρωση επιπλέον (Έναρξη λειτουργίας: 20.03.2017 – µε την τροποποίηση της εξειδίκευσης εφαρμογής δράσεων του ΕΠ (2106/2.7.18) εγκρίθηκε η παράταση συγχρηματοδότησης για 3 επιπλέον έτη – αναμένεται υποβολή τροποποιημένων Τ∆Π)

14) Κατασκευή Λιμενικού Έργου Πολλωνίων Μήλου
Το έργο είναι προϋπολογισμού 3.639.400 € και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Δικαιούχος είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης

(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*