Εγκαινιάστηκε το Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού (φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
07/08/2019 21:04
 
 
 

 

Εγκαινιάστηκε χθες το «Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού» στη Χώρα Αμοργού, το οποίο στεγάστηκε στο ιστορικό κτίριο του αγωνιστή του 1821 Χωραίτη Θεόδωρο Πάσσαρη που έπεσε μαχόμενος δίπλα στον Κανάρη στη Ναυμαχία των Τρικαίων το 1824.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ο οποίος στη συνέχεια έκανε τα εγκαίνια.

Ανάμεσα στους στόχους του νέου Μουσείου είναι να κάνει ευρύτερα γνωστά στους νεώτερους Αμοργιανούς, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού την καθημερινότητα των παλαιών κατοίκων της Αμοργού, τα ήθη και τις συνήθειες τους, καθώς και να συλλέξει και να περισώσει αντικείμενα της αμοργιανής παράδοσης.

Η προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου άρχισε το 2000 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Μιχάλη Κωβαίο, συνεχίστηκε από την παράταξη Φωστιέρη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμοργίνων έως το 2010, η οποία προσπάθεια ευωδόθηκε επί Δημαρχίας Νικήτα Ρούσσου, κατά την οποία το κτίριο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτή ακριβώς τη χρήση. Οι εργασίες συνεχίστηκαν εντατικά κατά την τελευταία πενταετία.

Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 80.000€, τα οποία διετέθησαν από ίδιους πόρους του Δήμου Αμοργού.

Διαβάστε την προσφώνηση του Δημάρχου Αμοργού Νίκου Φωστιερη κατά τα εγκαίνια του Μουσείου:
Σεβασμιώτατε, Σεβαστέ Καθηγούμενε της Ι.Μ. Χοζοβιωτίσσης, Σεβαστοί Πατέρες, Εκλεγμένε Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του Συνδέσμου Αμοργίνων, Κυρία Πρόεδρε της Ενώσεως Καταπολιανών Αμοργού,
Κυρία Αντιδήμαρχε Δήμου Καλλιθέας
Κυρίες και Κύριοι,

Εγκαινιάζουμε σήμερα το «Λαογραφικό Μουσείο Αμοργού», μία ακόμη προσφορά στους νεώτερους Αμοργιανούς, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού για να γνωρίσουν την καθημερινότητα των παλαιών κατοίκων της Αμοργού, τα ήθη και τις συνήθειες τους. Γιατί βρισκόμαστε σε ένα νησί που έχει τη μεγάλη τύχη, να συνεχίζει την παράδοση και τα έθιμα μας μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της.
Κατά γενική ομολογία Σεβασμιώτατε, αυτών που επισκέπτονται την Αμοργό, η ζεστασιά και η φιλοξενία μας είναι απαράμιλλος.

Επειδή όμως είναι πρακτικώς αδύνατον να δεχθούμε το καθένα ξεχωριστά στα σπίτια μας, για να τους δείξουμε τη φιλοξενία μας, δημιουργήσαμε αυτό το μουσείο για να μπορεί ο επισκέπτης, να πάρει μία μικρή γεύση των συνηθειών και των εθίμων μας.

Ένας δε από τους στόχους του μουσείου αυτού είναι να τιμήσουμε τους προγόνους μας, που μας μετεβίβασαν αυτή την παράδοση.

Άλλος στόχος του μουσείου είναι να συλλέξει και να περισώσει αντικείμενα της παράδοσης μας, γιατί ο σχεδιασμός, και η πολιτική μας που πιστεύω να συνεχισθεί, είναι το Μουσείο αυτό να αποτελεί την πρώτη στάση ενός σπονδυλωτού μουσείου, με αντίστοιχα στην Αρκεσίνη, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη.
Τα αντικείμενα αυτά θα αποτελέσουν τα εκθέματα των μελλοντικών αυτών στάσεων πολιτισμού, με αποτέλεσμα όλο το νησί να είναι ένα μουσείο ζωντανό με παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Για την εγκατάσταση του μουσείου επιλέχθηκε ένα ιστορικό κτίριο που ανήκε στον αγωνιστή του εικοσιένα Χωραίτη Θεόδωρο Πάσσαρη που έπεσε μαχόμενος δίπλα στον Κανάρη στη Ναυμαχία των Τρικαίων το 1824, η δε μουσειολογική προσέγγιση το ξεχωρίζει από τη λαογραφική συλλογή, ώστε να λειτουργεί παράλληλα.

Η προσπάθεια δημιουργίας του λαογραφικού μουσείου άρχισε το 2000 από τον αείμνηστο Δήμαρχο Μιχάλη Κωβαίο, συνεχίστηκε από την δική μας παράταξη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αμοργίνων έως το 2010, η οποία προσπάθεια ευωδόθηκε επί Δημαρχίας Νικήτα Ρούσσου κατά την οποία το κτίριο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού για αυτή ακριβώς τη χρήση. Στην τελευταία πενταετία οι εργασίες συνεχίσθηκαν εντατικά και βρισκόμαστε σήμερα εδώ να το εγκαινιάσουμε.
Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 80.000€, τα οποία διετέθησαν από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε όλους που συνέβαλαν αποφασιστικά στις προσπάθειες αυτές και ιδιαιτέρως:
Τον πατέρα Θωμά Συνοδινό που είναι και ο πρώτος δωρητής αντικειμένων αλλά και αυτός που μας συνέστησε τον διακεκριμμένο μουσειολόγο και συντηρητή κ. Ηλία Παπαγεωργίου ο οποίος εκπόνησε και εφήρμοσε την μουσειολογική μελέτη. Θερμώς ευχαριστούμε επίσης και τον κ. Παντελή Φέλερη Αρχιτέκτονα μουσειολόγο που επιμελήθηκε και αυτός την εφαρμογή της μελέτης, καθώς και τον Φοίβο Παπαγεωργίου που επιμελήθηκε τα γραφιστικά.

Οφείλονται επίσης ευχαριστίες στον υπάλληλο του Δήμου κ. Μάρκο Γαβρά που επιμελώς επί σειρά ετών συνέλεξε και διαφύλαξε μουσειακά και λαογραφικά αντικείμενα.

Ευχαριστούμε ακόμα την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ιδιαίτερα τον Μηχανολόγο κ. Κώστα Ρούσσο που ήταν υπεύθυνος του έργου. Τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Ψυχογυιό, που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου, επέβλεψε το έργο. Επίσης του ς κ. Γιάννη Δεσποτίδη, τον Νίκο Πράσινο, τον Μανώλη Πάσσαρη, τον Μιχάλη Φωστιέρη, τον Ηλία Γιαννακό, τη Μαρία Οικονομίδου, την κ. Μόσχα Μενδρινού και την κ. Ειρήνη Βεκρή που εργάσθηκαν καθένας και κάθε μία στο τομέα των για να γίνει πραγματικότητα αυτό που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε και θα επισκεφθείτε.

Όμως τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς τις άοκνες προσπάθειες και την προσωπική και ανιδιοτελή εργασία του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας κ. Βαγγέλη Δεσποτίδη, τον οποίο προσωπικώς ευχαριστώ από βάθους καρδίας.

Και τώρα σας καλώ Σεβασμιώτατε να προχωρήσετε στον εγκαινιασμό του μουσείου.
Στη συνέχεια ο Μουσειολόγος κ. Ηλίας Παπαγεωργίου θα σας ξεναγήσει και θα σας παρουσιάσει το Μουσείο και θα σας εξηγήσει τη σύλληψη του εγχειρήματος.

 

 

(Πηγή κειμένου και φωτό: dimos.amorgos.gr)

(Visited 480 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*