Οι Τούρκοι διεκδικούν Νάξο, Μύκονο, Πάρο και Αμοργό

Άκης Αξαόπουλος
18/09/2019 11:30
 
 
 

 

Ξεφεύγουν πλέον από κάθε όριο οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τη ένταση στο Αιγαίο να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Την ώρα που τουρκικά πολεμικά σκάφη και ερευνητικά επιχειρούν (ανεπιτυχώς χάρη στο Πολεμικό μας Ναυτικό) να «κυκλώσουν» το Καστελλόριζο και να δημιουργήσουν τεχνητή ένταση στην περιοχή, αυξάνονται οι… φωνές στο εσωτερικό της Τουρκίας για υλοποίηση του σχεδίου «Γαλάζια πατρίδα».

Οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καταιγιστικές καθώς, οι Τούρκοι δεν ζητούν απλώς τη διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό, αλλά θέλουν να προχωρήσουν δυτικότερα, στον 24ο Μεσημβρινό.

Συγκεκριμένα, ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ και ένας εκ των εξ απορρήτων συμβούλων του Ερντογάν δήλωσε ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας τους πατρίδας», μπροστά από τον οποίο είχε εμφανιστεί πρόσφατα ο ίδιος ο «σουλτάνος», είναι «πολύ μετριοπαθής» και «όχι σωστός».

Σύμφωνα με τον Γιαλίμ, τα τουρκικά σύνορα είναι 85 χιλιόμετρα δυτικότερα, στον 24ο μεσημβρινό και όχι στον 25ο και περιλαμβάνουν σειρά νησιών όπως η Μύκονος, η Αμοργός, η Νάξος, η Πάρος, τα Κουφονήσια και πολλά άλλα.

Ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη «Ναυτική Ακαδημία» στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, λέει ο σύμβουλος του Ερντογάν, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά.

Ωστόσο, στον χάρτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημάνθηκε ότι αυτός σχεδιάστηκε ανατολικότερα στο γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα του 2019, η Τουρκία θα χάσει σημαντικά «δικαιώματα» στο Αιγαίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά τουρκικό δημοσίευμα.

Ο Γιαλίμ πρόσθεσε ακόμη, ότι σύμφωνα με τα (τουρκικά) «δικαιώματα» που απορρέουν δήθεν από το «διεθνές δίκαιο», οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Τουρκίας είναι περίπου 550 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο εναέριος χώρος τους είναι 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στο… κόκκινο, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κίνηση των Τούρκων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον οι «γείτονες» προχωρούν σε παραβιάσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα ελληνικά μαχητικά να τους δίνουν πάντα ηχηρά χαστούκια.

 

Πηγή: newsbomb.gr

(Visited 1.756 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*