Ημερίδα για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου

Άκης Αξαόπουλος
08/11/2019 02:04
 
 
 

 

Η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου είναι ένα θέμα πολύπλευρο και οι λύσεις χρειάζονται τη συμβολή όλων. Ως τώρα έχουν γίνει πολλές μελέτες και θεωρητικές συζητήσεις. Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου θα γίνει μία ουσιαστική προσπάθεια για να μπει μπροστά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, με την άμεση συμμετοχή του Δήμου Πάρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, των τοπικών συλλόγων και του κόσμου του νησιού.

H ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.30 και θα συμβάλουν υψηλού επιπέδου έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Το γενικό συντονισμό θα έχει η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα, επίτιμη ΓΔ Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μέλος ΔΣ Ελληνικού και Διεθνούς ICOMOS ενώ η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη.

Ο επικ. καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Καρυδάκης θα κάνει μία πρακτική παρουσίαση πάνω στην ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Underground4Value, Giuseppe Pace, θα παρουσιάσει τη διεθνή εμπειρία στην προστασία και ανάδειξη της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πλαίσιο της τεράστιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας των λατομείων θα το σηματοδοτήσουν ομιλίες, συνεντεύξεις και παρεμβάσεις από την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ, την πρόεδρο του ΙΑΠΚ Ντόρα Κατσωνοπούλου και τον γλύπτη Αριστείδη Βαρριά.

Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα, οι εργασίες της ημερίδας θα αφιερωθούν, μέχρι τη λήξη της στις 18.00, σε συζήτηση ‘στρογγυλής τράπεζας’ μετά από την παρουσίαση του σχεδιασμού για την προστασία των αρχαίων λατομείων και συγκεκριμένων προτάσεων για τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο από στελέχη της ΕΦΑ Κυκλάδων και τον αρχιτέκτονα Χρήστο Τάκο.

Τα δύο πάνελ θα εξετάσουν προτάσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων. Μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες στα πάνελ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, όπως ο Σπύρος Μητρογιάννης, πρόεδρος Π.Σ. ‘Αρχίλοχος’, Βλάσης Σφυρόερας, επίτ. πρόεδρος ΦτΠ, Άννα Κάγκανη μέλος ΔΣ ΦτΠ.

Η ημερίδα οργανώνεται από τους Φίλους της Πάρου και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πάρου. Συνοδεύεται από έκθεση ιστορικών αρχείων και μελετών για τον αρχαιολογικό χώρο των λατομείων μαρμάρου. (Εγκαίνια στις 15.11.2019 στις 19.00 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Αρχίλοχος’).

Το πλήρες πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα είναι ΕΔΩ.

Η ημερίδα είναι ανοικτή σε όλους τους τοπικούς φορείς και συμπολίτες μας που μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα συμμετοχής.

(Visited 111 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.