Μήνυμα Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: «Να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής»

Άκης Αξαόπουλος
23/11/2019 18:10
 
 
 

 

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1999, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με διεθνή διάσταση. Ήδη από το 1981, αρκετές γυναικείες οργανώσεις, είχαν καθιερώσει αυτή την ημέρα, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδερφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Η βία σε βάρος των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι η ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή η βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά που υφίστανται οι γυναίκες στο οικογενειακό/συντροφικό τους περιβάλλον. Βασίζεται στην επιβολή της δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον θύτη, ενώ συνήθως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα. Δεν γνωρίζει σύνορα, θρησκείες ή πολιτισμούς. Δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, ηλικία και οικονομική κατάσταση.

Οι γυναίκες που υφίστανται κάποια μορφή βίας, συχνά αισθάνονται ντροπή και νιώθουν υπεύθυνες οι ίδιες για την κατάσταση που βιώνουν, διότι έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Συχνά, επίσης, δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, διότι μπορεί να έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον ή να έχουν στερεότυπες αντιλήψεις πως έτσι είναι μία συμβίωση ή πως έτσι πρέπει να λειτουργεί το «ισχυρό» φύλο μέσα σε μία σχέση ή στην οικογένεια. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται.

Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία ή πολλαπλές διακρίσεις να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τις Τοπικές Κοινότητες πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις εξής δράσεις:

*Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, 10:00 – 13:00: Ταυτόχρονη δράση ενημέρωσης του κοινού στην Ερμούπολη και στην περιφέρεια της Σύρου, με διανομή ενημερωτικού υλικού από στελέχη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Σύρου και των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
*Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στην Ενοριακή Αίθουσα Βάρης: Ενημερωτική εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας και εκδήλωση γνωριμίας με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Σύρου.

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης
Νικόλαος Λειβαδάρας

(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*