Η Τήνος γιόρτασε την εύρεση της Παναγίας – Τα «Φαναράκια» φώτισαν ολόκληρο το νησί

Newsroom
31/01/2020 01:16
 
 
 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Τήνος γιόρτασε την Εύρεση της Παναγίας. Εκατοντάδες πιστοί, παιδιά και κάτοικοι από κάθε γωνιά του νησιού και της Ελλάδας, πραγματοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ, με τη δύση του ήλιου, την παραδοσιακή λαμπαδηφορία με τα «Φαναράκια» ψάλλοντας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής το: «Δεύτε Τήνιοι πολίτες να πανηγυρίσουμε, εύρεση της Παναγιάς μας όλοι να υμνήσουμε» και πολλά άλλα χαρμόσυνα τροπάρια και ύμνους της «Ευρέσεως» της ιερής εικόνας.

Η λιτανεία της Τήνου

Με τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με το έθιμο, εκατοντάδες μαθητές όλων των βαθμίδων συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Ναού της Παναγίας από όπου και ξεκίνησε η γνωστή λαμπαδηφορία τα «Φαναράκια» που συνεχίστηκε μέχρι το σημείο όπου οι προπάτορες Τήνιοι για πρώτη φορά πραγματοποίησαν τη λιτανεία του ιερού Εικονίσματος της Παναγίας, με λαδοφάναρα της εποχής.

Στη μαρμάρινη εξέδρα «Παντανάσσης» ο Δήμαρχος Τήνου Ιωάννης Σιώτος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευλογία που έχει δώσει η Παναγία στην Τήνο, την αρμονική συνύπαρξη που υπάρχει ιδιαίτερα μετά την δικαστική δικαίωση του Ιδρύματος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγώνα που δίνουν οι Τήνιοι πολίτες ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά ευχαριστώντας τόσο τους μαθητές όσο και τη φιλαρμονική, που αδιάκοπα ακολούθησαν την λιτανεία.

Φέτος δεν υπήρχε χρηματικό έπαθλο όπως συνηθίζεται σε μαθητές λόγω τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα και έτσι αποδόθηκαν 1.000 ευρώ σε κάθε σχολείο για την 5ήμερη εκδρομή τους.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου κ. Δωρόθεος ανακοίνωσε χρηματικές δωρεές προς σχολεία της Τήνου για τις εκπαιδευτικές εκδρομές. Ωστόσο, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής πυροτεχνήματα, δημιούργησαν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Η λαμπαδηφορία κατέληξε στον Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή παραβρέθηκε ο Δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, καθώς και άλλοι αιρετοί.

Περισσότερες φωτογραφίες – ρεπορτάζ: ΕΔΩ

(Visited 181 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*