Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας: “Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός”

santorini vrady
Άκης Αξαόπουλος
30/04/2020 14:24
 
 
 

 

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες, μαζί με τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές, από την αρχή της πανδημίας μεθόδευσαν όλα τα μέτρα που τσακίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα. Φορτώνουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης για άλλη μια φορά σε μας τους εργαζόμενους.

Όπως και στην προηγούμενη κρίση του 2008 που μας έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε, ότι φταίει η κακή διαχείριση, ότι φταίει «ο καζινοκαπιταλισμός», έτσι και τώρα τα ρίχνουν όλα στον κορονοϊό για να κρύψουν την αλήθεια. Για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είμαστε απροστάτευτοι στην πανδημία.

Για να κρύψουν την αιτία που οδηγεί μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια, στα νέα σκλαβοπάζαρα που στήνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Κάθε φορά βρίσκουν και ένα άλλο όνομα για να βαφτίσουν τη κρίση που δημιουργεί η δική τους περιβόητη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη που βασίζεται στο κέρδος, η ανάπτυξη για τους λίγους, για μια χούφτα πλουτοκράτες, είναι αυτή που δημιουργεί και την ανεργία, τη φτώχεια, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς, που στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης στο Τουρισμό και την εστίαση όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι κέρδισαν πάνω από 120 δις. Αλήθεια, τι έγινε όλος αυτός ο πλούτος και οι επιχειρηματίες σε τουρισμό και επισιτισμό έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ζητάνε ακόμα περισσότερα;

Στην αντίπερα όχθη εμείς οι εργαζόμενοι βλέπαμε χρόνο με το χρόνο να χάνουμε όλο και περισσότερα σε μισθούς, σε δικαιώματα. Γενικεύτηκε η εκ περιτροπής εργασία, η ενοικίαση, η σύμβαση μιας μέρας, οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, μειώθηκε το εισόδημα μας, εμπορευματοποιήθηκε η Υγεία, μειώθηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης σε βαθμό που θα πηγαίνουμε απευθείας από τη δουλειά στο τάφο.

Οι μάσκες έπεσαν!

Αποδείχτηκε πως είναι τεράστιο ψέμα αυτό που μας λένε, ότι χωρίς την καπιταλιστική οικονομία και τους καπιταλιστές δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι μόνο οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, στην υγεία και στην έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο. Οι κλινικάρχες που διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ, δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζόμενων και των ασθενών, που πατούσαν πάνω στην αγωνία του λαού και πουλούσαν τα τεστ από 150 μέχρι 300 ευρώ. Οι φαρμακοβιομηχανίες που διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο. Τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων που αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ μέχρι σήμερα.
Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα: ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

Η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός.
Μέσα σε αυτές τι σύνθετες και δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η 1Η ΜΑΗ είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας.

Τιμάμε την 1η Μάη του 1886, τους χιλιάδες εργάτες στο Σικάγο και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ που αγωνίζονταν (και σε πολλές πόλεις πέτυχαν) για την καθιέρωση του 8ώρου και την Κυριακάτικη αργία.
Τιμάμε τους καπνεργάτες του 1936 στη Θεσσαλονίκη, που καλούνταν και τότε να πληρώσουν τη κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, που πρωτοστάτησαν σε απεργίες και συγκρούσεις και που με την πάλη τους κέρδισαν αύξηση του ημερομισθίου τους.

Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής το 1944, που παραδόθηκαν στον γερμανό κατακτητή από την ελληνική άρχουσα τάξη και αλύγιστοι στάθηκαν μπροστά στα τουφέκια των φασιστών.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.
Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Γιατί επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ ούτε την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας εμπόδισε, ούτε τα εκατομμύρια απολύσεις σε όλες τις χώρες, προκειμένου να μη χαθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Την ίδια ώρα που μαίνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το πώς θα μοιραστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες, το ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη πιο βαθιά εμπλοκή σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν είναι παρά το πεδίο των πιο επικίνδυνων εξελίξεων που μυρίζει πολέμους και συγκρούσεις, που δεν σταματούν ούτε οι πανδημίες, ούτε οι κρίσεις. Αντίθετα, τρέφονται από αυτές, γιγαντώνουν, απειλώντας όλους τους λαούς με νέες εκατόμβες, πρόσφυγες και μετανάστες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ !
ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ, ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ.

Η λύση βρίσκεται στον ανυποχώρητο αγώνα μαζί με το κίνημα των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, για να ανατραπεί οριστικά η εξουσία των καπιταλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων. Για να έρθει η ώρα που θα κάνουμε κουμάντο εμείς οι εργαζόμενοι στο πλούτο που παράγουμε, με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

Συμμετέχουμε στις συμβολικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται πανελλαδικά από τα ταξικά σωματεία και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία του νησιού στην πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση την Παρασκευή 1η Μάη στις 11.00 στην πλατεία της Μεσαριάς.

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ , ΖΗΤΩ Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

(Visited 149 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*