Νέα απόφαση για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά: Εξαιρούνται τα αιολικά πάρκα «ΒΟΥΡΛΑΣ» στη Νάξο και «ΓΚΑΓΚΑΡΗ» στην Τήνο

Newsroom
27/05/2020 1:48
  •  
  •  
  •  

 

Αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως στην Τήνο αλλά και στην Άνδρο για το θέμα της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από νέα απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ναι μεν μειώνει κατά δυο, τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες όμως επιμένει στην εγκατάσταση 76 συνολικά ανεμογεννητριών σε Άνδρο, Νάξο, Πάρο, Τήνο.

Μετά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τήνο με εικόνες να κάνουν το γύρο του διαδικτύου σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και γενικότερα την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών των νησιών, το υπουργείο περιβάλλοντος ναι μεν αποσύρει δυο αιολικά πάρκα σε Τήνο και Νάξο, όμως επιμένει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά.


Διαβάστε επίσης: Άγριες συμπλοκές αστυνομικών με Τηνιακούς στα «Πράσσα»


Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Δημόπουλου εγκρίθηκε η τροποποίηση της 177360/18.12.14 σχετικά με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Στην νέα απόφαση μειώνονται τα αιολικά πάρκα από 9 σε 7 αφού εξαιρείται το αιολικό πάρκο “ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.” στην Νάξο και το αιολικό πάρκο “ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.” στην Τήνο.

Οπότε, σύμφωνα με τη νέα απόφαση παραμένουν:

Τρία (3) αιολικά πάρκα στην Άνδρο με σύνολο 33 ανεμογεννήτριες
Ένα (1) αιολικό πάρκο στην Νάξο με 16 ανεμογεννήτριες
Δύο (2) αιολικά πάρκα στην Πάρο με 22 ανεμογεννήτριες
Ένα (1) αιολικό πάρκο στην Τήνο με 5 ανεμογεννήτριες

Σύνολο: 76 ανεμογεννήτριες

Αντιδράσεις στην Πάρο


Διαβάστε επίσης: Η Σαντορίνη λέει ένα τεράστιο «ανθρώπινο» ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες σε Τήνο και Άνδρο


Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραπάνω απόφαση η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες στην Πάρο εξέδωσε ανακοίνωση που καλεί όλο τον κόσμο σε διαμαρτυρία.
«Η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες καλεί όλο τον κόσμο την Κυριακή 31 Μαΐου και ώρα 11.00 στο Κάστρο στην Παροικία για να διαδηλώσουμε για το μέλλον το οποίο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και αποστάσεων. Να είμαστε όλοι εκεί! Καλή δύναμη σε όλους μας».

Μπιζάς: η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ομόφωνη αντίδραση των τοπικών μας κοινωνιών

«Η απόφαση αυτή μας στεναχωρεί διότι για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ομόφωνη αντίδραση των τοπικών μας κοινωνιών. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα και ομοψυχία μέχρι να επικρατήσει η λογική! Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς.

Η απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τα αιολικά πάρκα  (07-10-2017)

Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Συζήτηση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νάξο (13-10-2017)

 

(Visited 1,303 times, 1 visits today)