Οδηγίες προστασίας για τον «Ιανό» από την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας

Newsroom
17/09/2020 11:49
 
 
 

 

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα το απόγευμα μέχρι και το Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις Κυκλάδες, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν από το απόγευμα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου έως και Σάββατο, με τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών να χρειάζεται να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

*Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.

*Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

*Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.

*Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

*Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα κι από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών), καθώς και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (στον σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf) υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά.

(φωτό: in.gr)

(Visited 343 times, 1 visits today)