Επίσκεψη της… «Κίρκης» αύριο στις Κυκλάδες

kyma isxyroi anemoi
Newsroom
27/10/2020 1:01
  •  
  •  
  •  

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, ενισχυμένους ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα φέρει μαζί της η «Κίρκη», η νέα κακοκαιρία που θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Όσον αφορά στις Κυκλάδες, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ για κάποιες περιοχές προβλέπονται και χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ. Επίσης, αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημέρωσε ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο τα έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι της Τετάρτης στις Κυκλάδες και το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Για την προστασία τους, οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών των Κυκλάδων παρακαλούνται να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων):

*Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.

*Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

*Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

*Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

*Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.

*Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

*Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

*Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

*Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα κι από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών), καθώς και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στο σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf.

(Visited 328 times, 1 visits today)
Latest Post