Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες: Ψήφισμα τιμής και μνήμης στον Μανώλη Γλέζο

Newsroom
31/03/2021 11:38
 
 
 

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που οι Κυκλάδες αποχαιρέτισαν για πάντα τον αγωνιστή και οραματιστή Μανώλη Γλέζο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την μεγάλη απώλεια του ελληνικού λαού, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις Κυκλάδες εξέδωσε ψήφισμα τιμής και μνήμης, στο οποίο χαρακτηρίζουν τον Μανώλη Γλέζο παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης , καθώς και πανανθρώπινο σύμβολο όλων των αξιών της ζωής. Παράλληλα, δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν συνεχείς πρωτοβουλίες, ώστε και οι επερχόμενες γενιές να να γνωρίσουν το έργο του και τους πολύχρονους αγώνες του.

Αναλυτικά, το ψήφισμα:

Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον συμπατριώτη μας αγωνιστή Μανώλη Γλέζο και οι δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν ακόμη σ’ εμάς τους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισσες αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό να τον αποχαιρετήσουμε συλλογικά, όπως θα θέλαμε.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης, αποτελεί πρότυπο ανθρώπου, αγωνιστή, οραματιστή. Με το παράδειγμά του γαλούχησε, ενέπνευσε και εμπνέει τις γενιές των Ελλήνων από εκείνο το μαγιάτικο βράδυ του 1941, όταν μαζί με τον Λάκη Σάντα, γκρέμισε το σύμβολο του ναζισμού από την Ακρόπολη. Θα αποτελεί για πάντα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, σύμβολο πανανθρώπινο όλων των αξιών της ζωής, σύμβολο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς οι Κυκλαδίτες, είχαμε τη μοναδική τύχη να ζήσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τον Μανώλη Γλέζο. Μας δίδαξε ως κοινοτάρχης στο Απεράθου την εφαρμογή της άμεσης Δημοκρατίας, ήταν ανάμεσά μας ανθρώπινα, πολιτικά, πνευματικά, επηρέασε τη σκέψη μας, την πολιτική μας πορεία, ήταν διαρκές πρότυπο για τις γενιές των νησιών μας από την απελευθέρωση ως το τέλος της ζωής του.

Αγωνίστηκε για τα προβλήματα των νησιών, πρωταγωνίστησε στην ίδρυση 10 γυμνασίων με λυκειακές τάξεις στα μικρά κυκλαδονήσια, 44 βιβλιοθηκών σε αντίστοιχα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου, 4 μουσείων, αγωνίστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος και έγραψε μεταξύ άλλων το βιβλίο «Η Συνείδηση της πετραίας γης – Κυκλαδογραφές», τον ωραιότερο ύμνο που έχει ποτέ γραφεί για τις Κυκλάδες.

Η ονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου σε «Μανώλης Γλέζος», αποτελεί ύψιστου συμβολισμού απόφαση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική κοινωνία και τον λαό της Νάξου. Ακολούθησε η προσθήκη προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στο Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Ανάφης.

Δεσμευόμαστε ότι θα αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες, για να τιμούμε ως Κυκλαδίτες τον Μανώλη Γλέζο, ώστε οι επερχόμενες γενιές να έχουν και αυτές την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του, τους πολύχρονους αγώνες του και να λάβουν μαθήματα ζωής και αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τιμή και δόξα στον Αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*