Προβλήματα στην ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή επικοινωνία

Newsroom
19/04/2021 22:42
 
 
 

 

Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή επικοινωνία αναφέρεται η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών, κατά το οποίο ένα εκ των δυο πλοίων της άγονης γραμμής των Κυκλάδων έχει σταματήσει τα δρομολόγιά του, γεγονός που έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ενδοκυκλαδική επικοινωνία, αφού το δεύτερο πλοίο κάλυπτε σοβαρότατο κομμάτι της συγκοινωνίας των νησιών και κυρίως της σύνδεσής τους με τη Σύρο.

Την επιστολή του δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κατέθεσε αναφορά και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου δυο μηνών, κατά το οποίο ένα εκ των δυο πλοίων της άγονης γραμμής των Κυκλάδων έχει σταματήσει τα δρομολόγιά του.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ενδοκυκλαδική επικοινωνία, αφού το δεύτερο πλοίο κάλυπτε σοβαρότατο κομμάτι της συγκοινωνίας των νησιών και κυρίως της σύνδεσής τους με τη Σύρο.

Ενδεικτικά και δεδομένου ότι κάτοικοι των νησιών πρέπει να μεταβούν στη Σύρο για τον εμβολιασμό τους, μόνη τους δυνατότητα είναι η μετάβαση και παραμονή στη Σύρο τουλάχιστον για δυο νύχτες, ενώ πρόσφατο είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους νεφροπαθείς της Πάρου, που μεταφέρονταν με έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων.

Όλα αυτά σε καθεστώς επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών ακόμα και για την εκτέλεση των τακτικών τους δρομολογίων, τα οποία όμως δρομολόγησαν κατά βούληση και χωρίς να ληφθεί υπόψη η πραγματική ανάγκη μετακινήσεων, κόντρα στη λογική που θα απαιτούσε αντί να διαμορφώνουν τα δρομολόγια με βάση τις ανάγκες των νησιωτών, να εκτελούν άχρηστα δρομολόγια μηδενικής χρησιμότητας.

Ασφαλώς η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος θα απαιτούσε κατά την άποψή μας τα επιδοτούμενα δρομολόγια να σχεδιάζονται από το υπουργείο με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και όχι να εκτελούνται με σχεδιασμό των εταιρειών ακτοπλοΐας.

Όμως σε κάθε περίπτωση η σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται για την έναρξη των δρομολογίων του δεύτερου πλοίου της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας αποτελεί από μόνη της ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί προβλήματα, αφού το ζητούμενο είναι η εξυπηρέτηση των νησιωτών άμεσα και με αξιόπλοο πλοίο, κάθε δε καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι ακόμα και αν εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών δρομολόγησης πλοίου, το υπουργείο σας μπορεί για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να προβεί σε σύναψη σύμβασης μικρής διάρκειας, μέχρι την οριστική δρομολόγηση, ώστε να καλυφθούν ανάγκες μικρών και μεγάλων νησιών.

Παρακαλούμε λοιπόν για την άμεση επίλυση του ζωτικού για τα νησιά ζητήματος, ώστε να μην προστεθεί στα προβλήματα της επιδημίας και το πρόβλημα της έλλειψης επικοινωνίας με το κέντρο των Κυκλάδων.

(Visited 308 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*