Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων»: «Σήμερα καίγεται το αύριο»

Newsroom
07/08/2021 17:12
 
 
 

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, αλλά και έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς για ενεργοποίηση και δράση έστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων».

Η Ομοσπονδία εκφράζει, επίσης, την ευγνωμοσύνη της στις γυναίκες και στους άνδρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στους εθελοντές και εθελόντριες που, όλες αυτές τις ημέρες, με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία να ενισχύσει άμεσα την δασοπυρόσβεση και το πυροσβεστικό σώμα, χωρίς ολιγωρίες και δικαιολογίες.

Επιπλέον, καλεί τους Συλλόγους και τα μέλη τους να στηρίξουν τις – κατά νησί – πρωτοβουλίες που οργανώνονται ώστε να συγκεντρωθούν φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, κτλ. για να αποσταλούν όπου υπάρχει ανάγκη.

«Το περιβάλλον δεν μας έχει ανάγκη: εμείς το έχουμε, ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία.

Η κλιματική κρίση, η οποία έχει συγκεκριμένα ανθρωπογενή αίτια,σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλημμελή αντιμετώπιση του φαινομένου από την πολιτεία οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο σοβαρών επιπτώσεων, οι οποίες θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Η δραματική υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος, η υποχρηματοδότηση της δασοπυρόσβεσης, η άναρχη δόμηση, το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο και η παντελής ανυπαρξία επιχειρησιακού σχεδιασμού προστασίας της φύσης, ακόμα και των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, είναι παράμετροι οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το φαινόμενο που βιώνουμε σήμερα, δυστυχώς,να επαναληφθεί.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων εκφράζει τη στήριξη της στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, καθώς την ευγνωμοσύνη της στις γυναίκες και στους άνδρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και στους εθελοντές και εθελόντριες που όλες αυτές τις ημέρες με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Απευθύνει δε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους και όσες υποστηρίζουν σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης και προσφοράς την προμήθεια αγαθών στα άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, διασώζουν οικόσιτα και άγρια ζώα και προστατεύουν περιουσίες.

*Καλεί τους Συλλόγους και τα μέλη τους να στηρίξουν τις κατά νησί πρωτοβουλίες που οργανώνονται ώστε να συγκεντρωθούν φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, κτλ. για να αποσταλούν όπου υπάρχει ανάγκη.

*Καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε άμεση κήρυξη αναδασωτέων των εκτάσεων που καίγονται, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, καμία αλλαγή χρήσης γης, να μην επιτρέψουν καμία «επενδυτική» πρωτοβουλία, όπως η τοποθέτηση αιολικών πάρκων, να μεριμνήσει άμεσα για την αποκατάσταση των πληγέντων.

*Καλεί την πολιτεία να ενισχύσει άμεσα την δασοπυρόσβεση και το πυροσβεστικό σώμα, θέτοντας αυτά ως προτεραιότητα, χωρίς ολιγωρίες και δικαιολογίες μιας και κονδύλια έχουν δοθεί αρκετά σε άλλους τομείς.

*Καλεί τέλος κάθε σκεπτόμενο πολίτη να αναλογιστεί τις επιλογές του/της στην καθημερινή του/της ζωή. να αναλογιστεί τη σημασία των κοινών αγαθών, όπως το δάσος, το νερό, η άγρια πανίδα, το σύνολο των οικοσυστημάτων.

Το περιβάλλον δεν μας έχει ανάγκη: εμείς το έχουμε, όχι ως ντεκόρ για τα σπίτια μας και ως ελεύθερο πεδίο άγριας «αναπτυξιακής» πολιτικής, αλλά ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση μας.

(φωτό: ethnos.gr)

(Visited 125 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*