Τα Περιηγητικά Δίκτυα Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος των Κυκλάδων στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού

Newsroom
14/09/2021 12:38
 
 
 

«Περιηγητικά Δίκτυα Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος. Από την επανάχρηση και ανάδειξη στην εθνική πιστοποίηση. Το παράδειγμα των Κυκλάδων» ήταν το θέμα της εισήγησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ρόδο.


Την εισήγηση, από την οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα, προλόγισε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης Πάνος Βενέρης κι ανέπτυξε ο Τάσος Αναστασίου από τη Δ/νση Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού – Δια Βίου Μάθησης Κυκλάδων της Περιφέρειας και την Περιφερειακή Ενότητα Νάξου.

Το θέμα της εισήγησης περιστράφηκε αρχικά στο ιστορικό του εγχειρήματος σχεδιασμού και συγκρότησης των «Περιηγητικών Δικτύων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις Κυκλάδες» και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των τελικών εφαρμογών του, με τις οποίες τα δίκτυα αυτά εντάσσονται διαδοχικά στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, προκειμένου στην αμέσως επόμενη φάση να προχωρήσει η πιστοποίησή τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με συνοπτικό αλλά περιεκτικό οπτικοακουστικό τρόπο, αναπτύχθηκε η επίπονη πορεία, μέσα από την οποία οι επιλεγμένες από την Περιφέρεια πολιτιστικές διαδρομές στα μονοπάτια των Κυκλάδων απέκτησαν τον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας από πλευράς βατότητας, συνδεσιμότητας και σήμανσης, για την τελική παράδοσή τους με ιδιαίτερες αξιώσεις στον χρήστη πεζοπόρο-περιηγητή.

Από την πλατιά ανταπόκριση της εισήγησης μεταξύ των συνέδρων, προέκυψε η σημασία του εγχειρήματος αυτού για το σύνολο των νησιών της Περιφέρειας και το έναυσμα προκειμένου αυτό να τεθεί στο επίκεντρο των λεγόμενων «εναλλακτικών μορφών τουρισμού» στην περιοχή.

Από τον εν λόγω προβληματισμό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε η κοινή διαπίστωση ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στο πνεύμα της αειφορίας και του σεβασμού στην «φέρουσα ικανότητα» που κάθε νησί ξεχωριστά υπαγορεύει και διαθέτει, κατά την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*