ΑΔΜΗΕ: Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση διασύνδεσης Νάξου – Σαντορίνης

Newsroom
25/11/2021 12:42
 
 
 

 

Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έλαβε η σύμβαση για τη διασύνδεση ανάμεσα στη Νάξο και τη Σαντορίνη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης και ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι έτσι σηματοδοτείται τις επόμενες ημέρες η έναρξη της κατασκευαστικής φάσης του έργου.

Εκτίμησε με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών ότι το έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί των αντίστοιχων έργων για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ έως το τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα τρία νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων που υπολείπονται. Θα συνδεθούν με την Αττική μέσω Λαυρίου. Σκοπός είναι τα έργα να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά οφέλη με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, κάνοντας λόγος για μηδενικές εκπομπές ρύπων στο τέλος της δεκαετίας, αφού «με τις νέες διασυνδέσεις που κυοφορούνται στο Αιγαίο θα είμαστε σε θέση να αποσύρουμε επιπλέον 850 μεγαβάτ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», ενώ ως προς τα οικονομικά οφέλη όταν θα συντελεστεί η πλήρης διασύνδεση, είπε πως μέχρι το 2030 αναμένεται να εξοικονομηθούν 440 εκ. ευρώ το χρόνο και μέχρι το 2030 κι όταν πλέον διασυνδεθούν όλα τα νησιά το όφελος θα φθάσει στο 1,5 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια Επιτροπή ο γενικός διευθυντής Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, Φώτης Καραγιάννης, ενημέρωσε ότι τα μισά έργα και σχεδόν ο μισός προϋπολογισμός των νέων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ αφορούν νησιά.

 

Πηγή: iefimerida.gr

(Visited 127 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*