Έναρξη 2ου εργαστηρίου ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή μαστοριά»

Newsroom
10/10/2022 22:06
 
 
 

 

Με πολύ μεράκι, κέφι και ενθουσιασμό ξεκίνησε σήμερα το πρωί το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς “Η Αμοργιανή Μαστοριά” που διοργανώνει Το Μιτάτο της Αμοργού ΑΜΚΕ στην περιοχή της Λαγκάδας, στο νησί της Αμοργού.

Έμπειροι μάστορες της πέτρας βρέθηκαν στο πεδίο της δράσης, έξω από το χωριουδάκι Στρούμπος, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας διδάσκουν στους παρευρισκόμενους μαθητευόμενους την τέχνη της ξερολιθιάς για την αποκατάσταση και κατασκευή αναλημματικών τοίχων και καλντεριμιού.

Η ξερολιθιά, η κατασκευή δηλαδή «εν ξηρώ», χωρίς τη χρήση συνδετικών κονιαμάτων, αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO και ως τέτοιο προστατεύεται, προωθώντας τη διατήρηση της γνώσης αλλά και των αξιών που πρεσβεύει. Στα κυκλαδίτικα νησιά, ξερολιθικές κατασκευές, όπως αναβαθμίδες, τοίχοι, καλντερίμια, πηγάδια και στάβλοι, δεσπόζουν στο τοπίο και προσδίδουν τη μοναδική, υψηλή αισθητική και πολιτιστική τους αξία.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού. Αποτελεί δε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς “Η Αμοργιανή Μαστοριά” που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή τόσο από κατοίκους της Αμοργού, όσο και από επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φέτος, εκτός από τους ντόπιους μάστορες και εκπαιδευόμενους, στο πεδίο βρίσκονται και συμμετέχοντες από την υπόλοιπη Ελλάδα, φοιτητές αρχιτεκτονικής αλλά και άλλοι νέοι επαγγελματίες.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων την διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν σήμερα στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ομιλίες σχετικά με την ξερολιθιά, την πέτρα ως δομικό υλικό αλλά και τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, από τους προσκεκλημένους ομιλητές του Εργαστηρίου.

Οι ομιλίες θα παρουσιαστούν και στο παλιό σχολείο της Λαγκάδας το απόγευμα της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2022 και ο τελικός απολογισμός του Εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022. Οι παρουσιάσεις και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Το πλήρες πρόγραμμα του 2ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς “Η Αμοργιανή Μαστοριά” είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Μιτάτου της Αμοργού.

(Visited 326 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*