Η Αμοργός γιόρτασε την προστάτιδα της Παναγία Χοζοβιώτισσα

Newsroom
26/11/2022 11:23
 
 
 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στο σπηλαιώδες Καθολικό της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, η μεγάλη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Πλήθος κόσμου, από όλα τα χωριά της Αμοργού, τα γύρω νησιά, αλλά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, κατέκλυσε το Μοναστήρι, ώστε να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Μετά την ακολουθία του Εσπερινού μοιράστηκαν στους πιστούς και στους επισκέπτες του μοναστηριού, φάβα, χαλβάς, παραδοσιακά γλυκά και άρτος και μετά τη Θεία Λειτουργία ο παραδοσιακός μπακαλιάρος.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Σπυρίδωνος Δεναξά και τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών. Ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής κήρυξε το θείο λόγο και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και του πρ. Θήρας κ. Επιφανίου. Ακολούθως, τελέσθηκε Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία, κατά τη οποία πλήθος πιστών συνέρρεε καθ᾽ όλη την διάρκεια της νύχτας για να προσκυνήσει την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Χοζοβιωτίσσης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, εψάλη η ακολουθία του Όρθρου της εορτής και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το νησί της Αμοργού.

Οι πιστοί από όλο τον κόσμο είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να ακούσουν τη Θεία Λειτουργία μέσα μέσα από το SyrosTV1 και το Ραδιοφωνικό Σταθμό στην Εκκλησίας. Με την παρουσία τους στην Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης τίμησαν την εορτή της Παναγίας, ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Ηλίας Μάινας, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος και μέλη του ΔΣ του Δήμου Αμοργού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος δήλωσε « Με κατάνυξη, ευλάβεια και την λαμπρότητα που αρμόζει εορτάσαμε το στήριγμα των απανταχού Αμοργίνων. Την προστάτιδα της Αμοργού, την Παναγία Χοζωβιώτισσα. Καθημερινά η σκέψη και η καρδιά μας ακουμπάνε στο ιερό βράχο της. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου αλλά και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα . Επιπλέον ευχαριστώ τους εκλεκτούς καλεσμένους και μέσα από την καρδιά μου όσους βοήθησαν στην οργάνωση της Εορτής. Εύχομαι σε όλους η Παναγία Βοηθός»

Η Εορτή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών και Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Φιλοθέου, τελέστηκε στον Ι. Καθεδρικό ναό των Αθηνών για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Παναγία Χοζοβιώτισσας. Στην Μητρόπολη Αθηνών υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργού ιερής εικόνας της Παναγίας την οποία έχει προσκομίσει ο Αμοργίνος προϊστάμενος του ναού π. Θωμάς Συνοδινός.

(Visited 611 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*