Παρέμβαση Βελόπουλου για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αμοργό

Newsroom
23/01/2024 15:27
 
 
 

 

Ερώτηση για το εάν είναι «Εφικτή η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αμοργό» κατέθεσε στη βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και Βουλευτής Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών Κυριάκος Βελόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βελόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής:

Στην Αμοργό και στην «αίθουσα υποδοχής του αρχοντικού του πύργου του Γαβρά» – ανακατασκευασμένο κτήριο (1972-78) ιστορικό μνημείο της Ενετοκρατίας – εκτίθενται γλυπτά, αγάλματα και ανάγλυφα, χρονολογούμενα από την Αρχαϊκή περίοδο, τον 6ο π. Χ. αιώνα, έως και τη Ρωμαιοκρατία, τον 2ο μ. Χ. αιώνα. Έτσι, διασώθηκαν σε αυτόν τον πύργο αναλλοίωτα πολλά στοιχεία από την αλλοτινή, σήμερα αλλοιωμένη, αρχιτεκτονική του μορφή, όπως οι λίθινοι αρράβδωτοι κίονες, τα κιονόκρανα, τα πώρινα τόξα και τα ενεπίγραφα περίθυρα. Τα αναφερόμενα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού: Την Αιγιαλή, την Αρκεσίνη και τη Μίνωα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αμοργό, δεδομένου ότι τα διαχρονικά αρχαιολογικά της ευρήματα δε θα πρέπει να εκτίθενται επί μακρόν σε έναν πύργο, τον οποίον η ιδιωτική πρωτοβουλία τον ανέδειξε από το υστέρημα των εντοπίων Αμοργιανών;

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 99 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*