ΔΕΔΔΗΕ: Γέμισε την Άνδρο με τσιμεντένιους ιστούς – Διαμαρτύρονται φορείς και κάτοικοι

Newsroom
21/12/2022 12:26
 
 
 

Κοινή επιστολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ απέστειλαν ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης και ο Έπαρχος του νησιού Δημήτρης Λάσκαρης, διαμαρτυρόμενοι για τους ακαλαίσθητους τσιμεντένιους ιστούς ηλεκτροδότησης που τοποθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αντικαθιστώντας τους παλιούς ξύλινους.

Οι κ.κ. Λοτσάρης και Λάσκαρης, αφού τάσσονται στο πλευρό κατοίκων, φορέων και συλλόγων που διαμαρτύρονται έντονα, εκφράζουν την πλήρη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αισθητική υποβάθμιση του ανδριώτικου τοπίου, αλλά και υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, μείωση της αξίας των ακινήτων κλπ., χωρίς βέβαια να παραλείψουν να αναφέρουν και το γεγονός ότι η φυσική φθορά τους πολύ σύντομα θα καταστήσει τους τσιμεντένιους ιστούς επικίνδυνους.

Ο Δήμαρχος και ο Έπαρχος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ να σεβαστεί το παραδοσιακό τοπίο της Άνδρου και δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν στην, από κοινού, επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει από τους τσιμεντένιους ιστούς.

*Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά τόσο την κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των κ.κ. Λοτσάρη και Λάσκαρη, όσο και την επιστολή διαμαρτυρίας του Φιλοπρόοδου Ομίλου «Το Γαύριο».

Η κοινή επιστολή του Δημάρχου και του Επάρχου Άνδρου

Αξιότιμοι κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα στο νησί της Άνδρου παρατηρούμε πως γίνεται αντικατάσταση από την υπηρεσία σας, των ξύλινων ιστών ηλεκτροδότησης με νέους ακαλαίσθητους τσιμεντένιους μεγαλύτερου ύψους και διαμέτρου.

Σε συνέχεια αμέτρητων διαμαρτυριών από κατοίκους, φορείς και συλλόγους του νησιού μας, τις οποίες και υιοθετούμε, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την πλήρη δυσαρέσκειά μας για αυτή σας την απόφαση για τους λόγους ότι:
1. Υποβαθμίζουν αισθητικά τόσο το παραδοσιακό τοπίο της Άνδρου και μας πάνε αρκετές δεκαετίες πίσω όπου όλα γίνονταν με τσιμέντο
2. Μειώνουν κατά πολύ την αξία των ακινήτων (σπίτια-αγροτεμάχια) όπου τοποθετούνται ή εφάπτονται σε προσόψεις
3. Υποβαθμίζουν την τουριστική ανάπτυξη και το τουριστικό προϊών που προβάλει η Άνδρος ως ένας εναλλακτικός προορισμός με βάση το φυσικό κάλλος, τις περιπατητικές διαδρομές και την περίτεχνη αρχιτεκτονική της, με επεκτάσεις στην οικονομία του νησιού.
4. Τέλος, θεωρούμε πως η φυσική φθορά τους θα είναι πολύ πιο σύντομη απ ότι στις ξύλινες με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να απαιτούν επισκευή και να θεωρούνται επικίνδυνες.

Για τους παραπάνω λόγους και για την αποφυγή δικαστικών ενεργειών, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη:
Την άμεση παύση των εργασιών αντικατάστασης και την επανεγκατάσταση ξύλινων ιστών
Και την εκπόνηση μελετών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας για περεταίρω υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, τόσο εντός όσο και εκτός οικισμών για την αποφυγή ζημιών και αισθητικών λόγων

Οι νέοι πολεοδομικοί νόμοι προστατεύουν αποτελεσματικά την όποια ανοικοδόμηση και άναρχη παρέμβαση στο περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες και παρακαλούμε όπως κι εσείς σεβαστείτε το όμορφο και παραδοσιακό τοπίο της Άνδρου.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για την από κοινού επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει από τους τσιμεντένιους ιστούς

 

(φωτό: από τον λογαριασμό του Δημάρχου Άνδρου στο Facebook)

(Visited 166 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*