Εγκαίνια μονάδας κομποστοποίησης στον Όρμο Κορθίου

Newsroom
13/02/2023 16:16
 
 
 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου “Ιωάννης Γλυνός” στον Όρμο Κορθίου Άνδρου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια της μονάδας κομποστοποίησης.

Την ημερίδα άνοιξε ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος εξήγησε τη σημασία του όλου εγχειρήματος για το νησί. Ακολούθησαν τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου Κορθίου Δημήτρη Τηνιακού και της Αντιδημάρχου Καθαριότητας Τασίας Μπιθικώτση.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γεράσιμος Λυμπεράτος που μίλησε για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και την κυκλική οικονομία, εξηγώντας στο ακροατήριο τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη σημαντική διαδικασία διαλογής στην πηγή υπολειμμάτων τροφών στον πορτοκαλί κάδο.

Σημειώνεται ότι η μονάδα στο Κόρθι αποτελεί υπόδειγμα συνδιαχείρισης υγρών αποβλήτων και βιοαποβλήτων στη λογική της κυκλικής οικονομίας για μία νησιωτική περιοχή. Αποτελείται από κλειστούς κομποστοποιητές που δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. ισχυρούς ανέμους, βροχοπτώσεις), η απαιτούμενη ενέργεια παρέχεται από φωτοβολταϊκά, ενώ το απαιτούμενο νερό για την κομποστοποίηση παρέχεται από επεξεργασμένα λύματα.

Εκτός από τα βιοαπόβλητα, η μονάδα μπορεί να συνεπεξεργάζεται και την παραγόμενη από τον βιολογικό καθαρισμό λυματολάσπη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος SIRCLES, στο οποίο εταίροι είναι το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και η ΜΚΟ “Οργάνωση Γη”, εκπαιδεύτηκαν και εργάζονται 10 άτομα και σύντομα θα προστεθούν ακόμη 10, κατά προτεραιότητα άνεργοι και γυναίκες.

Η μονάδα λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου του 2022 με τροφοδοσία από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστήματα λιανικής πώλησης. Πλέον, γίνεται επέκταση για τη συμμετοχή και των κατοίκων, στους οποίους μοιράστηκε τσάντα με πληροφοριακό υλικό και κλειδί για πρόσβαση στον πορτοκαλί κάδο. Σύντομα θα τους δοθούν και μικροί φορητοί κάδοι και κομποστοποιήσιμες σακούλες για να διευκολυνθεί και να διαδοθεί περισσότερο αυτή η – περιβαλλοντικά και οικονομικά – σωστή προσέγγιση.

Το κομπόστ που θα παραχθεί (το πρώτο, σύντομα θα είναι έτοιμο) θα ενσακιστεί και θα επιστραφεί στους δημότες.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.