Έντονες αντιδράσεις για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορθίου Άνδρου

Newsroom
12/11/2025 23:39
 
 
 

 

Ο Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει αδράνεια της Πολιτείας – Στο πλευρό τους ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης

Έντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες προκαλεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να επανέρχεται με νέα επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές, καταγγέλλοντας «συνεχιζόμενη αδράνεια της Πολιτείας» και ζητώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

Στην επιστολή τους, οι γονείς περιγράφουν μια «τραγική» κατάσταση με σοβαρές ελλείψεις σε μαθηματικούς, φιλολόγους, γυμναστή και καθηγητή δεύτερης ξένης γλώσσας, καθώς και την απουσία Τμήματος Ένταξης για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, κάνουν λόγο για επικίνδυνες αθλητικές υποδομές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης βρέθηκε στο σχολείο, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Αντώνη Αντώνογλου και τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Γιάννη Μπακέλα, προκειμένου να συζητήσουν με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Όπως δήλωσε, το πρόβλημα αφορά συνολικά την επικράτεια, ωστόσο στα νησιά τα κενά είναι πιο έντονα.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η γ΄ φάση στελέχωσης. «Παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι να καλυφθεί και η τελευταία θέση εκπαιδευτικού», δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας ενότητα και συνεργασία για τη στήριξη των παιδιών.

Ακολουθούν η πλήρης ανακοίνωση του Δημάρχου Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη και η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου.

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου

Κόρθι, 11/11/2025

Προς: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων
Κοιν. Βουλευτές: κ.κ Ευάγγελο Συρίγο, Ιωάννη Βρούτση, Αικατερίνη Μονογιού, Φίλιππο Φόρτωμα, Μάρκο Καφούρο
Έπαρχο Άνδρου κ. Άννα Βρεττού
Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη
Αντιδήμαρχο Κορθίου κ. Σπύρο Τσαούση
Πρόεδρο τοπικού συμβουλίου κ. Θωμά Σκαρώνη
Επιτροπή παιδείας Δήμου Άνδρου
Συλλόγους Γονέων Κύριο Ι.Μπακέλα, Κύριο Γ.Τρανάκο Κύριο Δημ.Λοτσάρη
Τοπικά μέσα και τύπο.

Θέμα: (ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ) Διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Πολιτείας και τη μη επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου.

Αξιότιμοι/ες,

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου επανέρχεται με τη σημερινή επιστολή διαμαρτυρίας, καθώς από την πρώτη επιστολή μας της 19ης Σεπτεμβρίου 2025 μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στα ζητήματα που είχαμε θέσει.

Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μας και την ανάδειξη των προβλημάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του σχολείου, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη — ή και επιδεινούμενη.

Το γεγονός αυτό προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση και απογοήτευση τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές.

Υπενθυμίζουμε και εξειδικεύουμε τα κύρια σημεία της αρχικής μας επιστολής:

Τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό: Η έλλειψη εκπαιδευτικών εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, με άμεση συνέπεια τη μη διεξαγωγή ή την ελλιπή διεξαγωγή των μαθημάτων κατεύθυνσης. Μαθηματικοί: Απουσιάζουν και οι δύο θέσεις (δεν υπάρχει κανένας στο σχολείο). Φιλόλογοι: Απουσιάζουν δύο θέσεις, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μόνο οι μισές ώρες φιλολογικών μαθημάτων. Άλλες Ειδικότητες: Εξακολουθούν να απουσιάζουν γυμναστής (που δεν ήρθε καθόλου πέρυσι) και καθηγητής Δεύτερης Ξένης Γλώσσας (Γαλλικών).
Μη ίδρυση Τμήματος Ένταξης: Παρά τις δεσμεύσεις και την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων φέτος σε σχολεία όπως το Γαύριο και η Χώρα, το Τμήμα Ένταξης στο Κόρθι δεν έχει ακόμη ιδρυθεί. Οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παραμένουν χωρίς τη στήριξη που δικαιούνται, γεγονός που αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας και της συμπερίληψης.
Ακατάλληλες και επικίνδυνες αθλητικές υποδομές: Το γήπεδο μπάσκετ παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση, χωρίς καμία παρέμβαση ή επισκευή, εκθέτοντας τους μαθητές σε κίνδυνο τραυματισμών.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε ότι οι οικογένειες που επιλέγουν να ζουν και να στηρίζουν τον τόπο μας, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Η αδράνεια της Πολιτείας στέλνει απογοητευτικά μηνύματα στις τοπικές κοινωνίες και εντείνει το αίσθημα εγκατάλειψης που βιώνουμε, απειλώντας τη συνέχιση της παραμονής μας στο νησί..

Ως εκ τούτου, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και απαιτούμε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για:

Την πλήρη κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και πλήρως τα μαθήματα κατεύθυνσης.

Την άμεση ίδρυση Τμήματος Ένταξης στο σχολείο μας.

Την επείγουσα αποκατάσταση των φθορών στο γήπεδο μπάσκετ ή τη δημιουργία νέου, ασφαλούς χώρου άθλησης.

Η μέχρι σήμερα παράλειψη ενεργειών καθιστά τη λειτουργία του σχολείου προβληματική και υπονομεύει την εκπαιδευτική ισότητα των παιδιών μας.

Ελπίζουμε πως η Πολιτεία θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.

Με εκτίμηση, Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κορθίου

Φρόσω Πανταζή, Πρόεδρος Άρτεμις Λιοπύρου, Αντιπρόεδρος Γεωργία Χατζηπαρασκευά, Ταμίας Ιωάννα Διαμαντή, Γραμματέας Μαρία Παρλιάρου, Μέλος -Ειρήνη Γριμάνη, Μέλος- Γ Λουλουδης Μελος

Η δήλωση του Δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη για τα προβλήματα στελέχωσης στα σχολεία της Άνδρου

Σήμερα βρέθηκα στο Γυμνάσιο–Λύκειο Κορθίου, μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας κ. Αντώνη Αντώνογλου και τον Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου κ. Γιάννη Μπακέλα, δίπλα στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, για να ακούσουμε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της καθυστέρησης στη στελέχωση των εκπαιδευτικών θέσεων.

■ Είναι ανεπίτρεπτο, στα μέσα Νοέμβρη, να υπάρχουν ακόμη κενά — και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες.
■ Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Άνδρο, επηρεάζει σχεδόν όλα τα σχολεία της επικράτειας, με τους νησιωτικούς δήμους να αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
■ Ο Δήμος Άνδρου έχει ήδη αποστείλει, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, σχετικά έγγραφα προς το Υπουργείο Παιδείας. Ενώ επιπλέον, προσωπικά, επισκέφθηκα την Υπουργό πριν από δύο εβδομάδες, ζητώντας ενημέρωση.
Σήμερα ενημερώθηκα πως η γ΄ φάση στελέχωσης έχει ήδη ξεκινήσει και σταδιακά καλύπτονται τα βασικά μαθήματα σε όλα τα σχολεία του νησιού.
■ Αναμένουμε τα αποτελέσματα και παραμένουμε σε επιφυλακή για κάθε επιπλέον ενέργεια που απαιτηθεί, εκ μέρους του Δήμου.

Όσο για εκείνους με την κοντή –και επιλεκτική– μνήμη, που ξαφνικά “ανακάλυψαν” τις ευαισθησίες τους και επιχειρούν να κάνουν μικροπολιτική πάνω στην αγωνία μαθητών και γονιών, θα επανέλθουμε στην ώρα τους.

Τώρα προέχει η ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η στήριξη των παιδιών μας.

■ Η Άνδρος χρειάζεται ενότητα, διεκδίκηση και πράξεις.
■ Έχουμε υποχρέωση να είμαστε παρόντες στα προβλήματα των σχολείων μας.
Και είμαστε — δίπλα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, όπως το έχουμε αποδείξει.
■ Και εκεί θα μείνουμε, μέχρι να καλυφθεί και η τελευταία θέση εκπαιδευτικού.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 74 times, 1 visits today)