Οργή και αγανάκτηση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Φολέγανδρο και Σίκινο

Λιμάνι Φολεγάνδρου
Newsroom
07/02/2024 00:24
 
 
 

 

Την οργή και αγανάκτηση του εκφράζει σε επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Φολεγάνδρου, για την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, και κατ’ επέκταση της Σικίνου.

Όπως αναφέρει, ενώ με προηγούμενη επιστολή είχαν ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών του διαγωνισμού ώστε να αναρτηθούν έγκαιρα -ενόψει της πασχαλινής και καλοκαιρινής περιόδου- τα δρομολόγια προς τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων αυτά πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή.

«Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου και εν συνεχεία και της Σικίνου αντιμετωπιζόμαστε από το υπουργείο Ναυτιλίας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» αναφέρουν υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «σε καμιά άλλη επιδοτούμενη γραμμή δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται με τα νησιά της Φολεγάνδρου και της Σικίνου».

«Ο Σύλλογος εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων Φολεγάνδρου δεν ανέχεται πλέον να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων» καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Φολεγάνδρου.

Η επιστολή του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων Φολεγάνδρου

Κύριοι, για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου και εν συνεχεία και της Σικίνου αντιμετωπιζόμαστε από το υπουργείο Ναυτιλίας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Μετά από πολύ επιμονή και προσπάθεια για καλύτερα δρομολόγια προς τα νησιά μας, τις τελευταίες ημέρες του 2023 ανακοινώθηκαν τα νέα δρομολόγια τα οποία θα ήταν σύντομα σε διάρκεια όπως αυτό προβλέπεται και στην σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία που εκτελεί το επιδοτούμενο δρομολόγιο με το υπουργείο.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση όμως αυτό κράτησε μόνο για μία εβδομάδα καθώς το δεύτερο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια στις Δυτικές Κυκλάδες μεταδρομολογήθηκε από το υπουργείο σε άλλη γραμμή και έτσι γυρίσαμε και πάλι στις 11 και 12 ώρες ταξιδιού, καταπατώντας έτσι κάθε συνταγματικό δικαίωμα των κατοίκων της Φολεγάνδρου και της Σικίνου για ίση μεταχείριση και δικαιώματα στην μετακίνηση.

Για ακόμα μια φορά βλέπουμε ότι δεν τηρείται η σύμβαση, η οποία αναφέρει συγκεκριμένα πόσα και ποια λιμάνια επιτρέπεται να προσεγγίσει το πλοίο πριν την Φολέγανδρο και την Σίκινο.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθούν και τα άλλα νησιά αλλά δεν καταλαμβάνουμε γιατί πάντα οι ριγμένοι στην υπόθεση είναι η Φολέγανδρος και η Σίκινος.

Όλα αυτά τα χρόνια τα νησιά αυτά έχουν πληρώσει και με το παραπάνω το τίμημα.

Καιρός να βρεθεί μια λύση καθώς σε καμιά άλλη επιδοτούμενη γραμμή δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται στην επιδοτούμενη της Φολεγάνδρου και της Σικίνου. Και ενώ περιμένουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις άγονες ώστε να επανέλθουν τα σύντομα δρομολόγια όπως είχατε υποσχεθεί, αυτός πάει από αναβολή σε αναβολή.

Εμείς με την 9/06-12-2023 επιστολή μας σας είχαμε επιστήσει την προσοχή και ζητούσαμε την επίσπευση των διαδικασιών του διαγωνισμού, ώστε να αναρτηθούν έγκαιρα τα δρομολόγια για την καλοκαιρινή και πασχαλινή περίοδο.

Αντ’ αυτού βλέπουμε να έχουν δοθεί στο σύνολο 2 μήνες παράταση στην ήδη καθυστερημένη προκήρυξη των επιδοτούμενων γραμμών.

Πλέον είναι μαθηματικά σίγουρο ότι τα πλάνα των δρομολογίων θα αναρτηθούν όταν θα είναι πολύ αργά προκαλώντας τεράστια ζημιά στις κρατήσεις του καλοκαιριού οι οποίες γίνονται τώρα.

Ζητάμε λοιπόν:

1) Την άμεση επιστροφή στα σύντομα σε διάρκεια δρομολόγια όπως αυτά αναφέρονται στην σύμβαση

2) Την περικοπή λιμένων οι οποίοι πλέον εξυπηρετούνται με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά και δεν συντρέχει κανένας λόγος συγκοινωνιακών αναγκών.

3) Την άμεση ανάρτηση στο σύστημα κρατήσεων όλων των δρομολογίων των πλοίων που εκτελούν επιδοτούμενες γραμμές μέχρι και 31/10/2024

4) Περισσότερες πρωινές αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά ώστε η ώρα άφιξης στα νησιά να είναι προσιτή για τους επισκέπτες

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ο Σύλλογός μας συμφωνεί και προσυπογράφει την 376/24-01-2024 επιστολή της Δημάρχου Σίφνου σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυτικών Κυκλάδων.

Ο Σύλλογος εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων Φολεγάνδρου δεν ανέχεται πλέον να μας αντιμετωπίζετε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Πίνακας αποδεκτών: Υπουργό εμπορικής ναυτιλίας
Υφυπουργό εμπορικής ναυτιλίας
Διεύθυνση θαλασσίων συγκοινωνιών
Γενικό γραμματέα ναυτιλίας και λιμένων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων
Έπαρχος Θήρας
Δήμαρχος Φολεγάνδρου
Δήμαρχος Σικίνου
Δήμαρχος Σίφνου.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 129 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*