90 επαγγελματίες της Φολεγάνδρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού

folegandros
Newsroom
23/06/2020 4:21
  •  
  •  
  •  

 

«Νησιά χωρίς καθημερινή, σύγχρονη, αξιόπιστη, γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά αλλά και διασύνδεση στο εσωτερικό τους είναι νησιά καταδικασμένα τουριστικά σε μια περιορισμένη επισκεψιμότητα και σύντομη σεζόν».

Με τη φράση αυτή, 90 επαγγελματίες της Φολεγάνδρου – σε κοινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού, τους βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη, τον Έπαρχο Θήρας, την Δήμαρχο Φολεγάνδρου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού – κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού τους και ειδικότερα για τα ανεκτέλεστα (αλλά προγραμματισμένα) δρομολόγια των ταχυπλόων.

Οι επαγγελματίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον σκληρά δοκιμαζόμενο (λόγω κορωνοϊού) τουριστικού κλάδου και απευθύνουν αυστηρή έκκληση για έμπρακτη στήριξη των νησιών και του τουρισμού, χωρίς «άλλα παιχνίδια στις πλάτες των επαγγελματιών και των επισκεπτών».

Αναλυτικά, η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας με αφορμή τα προγραμματισμένα δρομολόγια των ταχύπλοων που δεν εκτελούνται εδώ και ένα μήνα. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επιπλέον έντονη φημολογία ότι η μοναδική εταιρεία ταχύπλοων με δημοσιευμένα δρομολόγια που εξυπηρετεί το νησί μας δεν πρόκειται να τα εκτελέσει πριν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Αν και στο σύστημα υπάρχει δυνατότητα ονλάιν κράτησης ήδη από τον Ιούνιο, κανένα από αυτά δεν έχει εκτελεστεί – ερήμην πάντως των επισκεπτών/τουριστών που καλόπιστα προβαίνουν σε κρατήσεις αφού αυτές είναι διαθέσιμες.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και το γεγονός ότι τα χρήματα από τις κρατήσεις αυτές δεν επιστρέφονται αλλά δίνονται υπό μορφή voucher για μελλοντική χρήση. Σημειώνουμε ακόμα ότι έχει γίνει μεγάλος αριθμός κρατήσεων γι’ αυτά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια, ενώ αρκετοί πελάτες που επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ή τα κατά τόπους ταξιδιωτικά πρακτορεία καταλήγουν με αβέβαιη πληροφόρηση, γεγονός που τους αποτρέπει από το να προβούν σε κρατήσεις.

Οι δε επαγγελματίες γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και έντασης (σε μια ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη συγκυρία) για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στη δική μας δικαιοδοσία ή ευθύνη, αλλά οπωσδήποτε βλάπτει την εικόνα μας και την αξιοπιστία μας συνολικά ως τουριστικό προορισμό τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Νησιά χωρίς καθημερινή, σύγχρονη, αξιόπιστη, γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά αλλά και διασύνδεση στο εσωτερικό τους είναι νησιά καταδικασμένα τουριστικά σε μια περιορισμένη επισκεψιμότητα και σύντομη σεζόν.

Ιδίως στην παρούσα, κρίσιμη και τραγική από κάθε άποψη, συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό να δοκιμαζόμαστε ήδη σκληρά και με ένα μέλλον που ήδη διαφαίνεται ζοφερό, η απουσία στήριξης σε ό,τι αφορά τις ταχύπλοες συνδέσεις αλλά και τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις γενικά είναι καταστροφική, για να μην πούμε εγκληματική για τον τουριστικό κλάδο. Σε μια επιστολή προς τον Δήμαρχο Ανάφης, εκπρόσωπος ταχύπλοης εταιρείας έγραφε ότι «Η ελληνική ακτοπλοΐα αποτελεί ένα βασικό βραχίονα της τουριστικής βιομηχανίας και νευραλγικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας».

Συμφωνούμε πέρα ως πέρα σε αυτό. Ωστόσο, αν οι ακτοπλόοι είναι ένας βασικός βραχίονας της τουριστικής βιομηχανίας και νευραλγικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας, άλλος ένας είμαστε εμείς: οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον τουρισμό που αυτή τη στιγμή ακροβατούμε στο χείλος του γκρεμού, ενώ κάποιοι ανάμεσά μας έχουν ήδη καταποντιστεί.

Απευθύνουμε αυστηρή έκκληση προς κάθε αρμόδιο:

-Στηρίξτε τα νησιά μας.
-Στηρίξτε τον τουριστικό κλάδο στην πράξη.
-Όχι άλλες καθυστερήσεις.
-Όχι άλλα παιχνίδια στις πλάτες των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας. Απαιτούμε:
-αξιόπιστα πλάνα και αξιόπιστα δρομολόγια.
-άμεση λύση για διασύνδεση με ταχύπλοα με το λιμάνι του Πειραιά είτε με τις υπάρχουσες συμβάσεις είτε με νέους κατ’ επείγοντες διαγωνισμούς με άλλες εταιρείες.
-σεβασμό στους επαγγελματίες του τουρισμού και στον επισκέπτη.
-σεβασμό στο πολύτιμο αγαθό που είναι η πατρίδα μας.

Σας απευθύνουμε έκκληση να μεριμνήσετε άμεσα για όλα τα παραπάνω ώστε να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος στην ήδη συρρικνωμένη σεζόν.

(Visited 217 times, 1 visits today)