Διαμαρτυρία για την επικείμενη καταστροφή της παραλίας της Λυγιάς στην Κέα

Newsroom
01/11/2022 12:53
 
 
 

 

Με μία άκρως καταγγελτική και καυστική επιστολή προς τη Δήμαρχο Κέας κα Ειρήνη Βελισσαροπούλου, κάτοικοι – παραθεριστές του νησιού από την περιοχή της Λυγιάς διαμαρτύρονται έντονα για τα επικείμενα σχέδια της τοπικής αρχής για την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην παραλία της Λυγιάς, η οποία πρόκειται να επεξεργάζεται θαλασσινό νερό για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του Κούνδουρου.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως, από την πλευρά των αρχών, μεθοδεύτηκε η χωροθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης σε συγκεκριμένο οικόπεδο της περιοχής, το οποίο είχε δοθεί ως δωρεά από κάτοικο του νησιού πολύ πριν ξεκινήσει η συνεργασία του Δήμου με το μελετητή του έργου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους κατοίκους, στους οποίους περιλαμβάνονται και μηχανικοί που έχουν μεγάλη εμπειρία σε έργα αφαλάτωσης, το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι τεχνικά εντελώς ακατάλληλο για το συγκεκριμένο σκοπό, ενώ ουδέποτε εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως ισχυρίστηκε Δήμαρχος και μελετητής στην σχετική παρουσία του έργου.

Καταγγέλλουν επίσης, την πλήρη αδιαφορία της Δημάρχου και των αρχών για τις ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο στην πανέμορφη παραλία της Λυγιάς, αφού σύμφωνα με τη μελέτη, στην αμμουδιά της παραλίας, προβλέπεται να κατασκευαστούν φρεάτια και αντλιοστάσιο υδροληψίας θαλασσινού νερού προς τροφοδότηση της μονάδας αφαλάτωσης.

Η Λυγιά είναι μια μικρή και αμμουδερή παραλία της περιοχής του Κούνδουρου Κέας, με συνολικό μήκος ακτογραμμής μόλις 50 μέτρα και πλάτος μόλις 12 μέτρα και είναι από τις μοναδικές απάνεμες στο βοριά παραλίες του νησιού, γεγονός που την καθιστά νούμερο ένα επιλογή τις ημέρες των μελτεμιών, όχι μόνο για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές. Με τα διαφαινόμενα σχέδια των τοπικών αρχών, αν και εφόσον επιτραπεί πράγματι η εγκατάσταση φρεατίων υδροληψίας στην κολυμβητική παραλία της Λυγιάς, θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο διαθέσιμος χώρος των λουομένων, ενώ δεδομένη είναι η αλλοίωση της παραλίας καθώς επίσης και η μόνιμη όχληση των λουομένων από το θορυβώδες αντλιοστάσιο. Επίσης επισημαίνουν και την υποβάθμιση των υφιστάμενων στην περιοχή κατοικιών, αφού είναι γνωστό πως οι μονάδες αφαλάτωσης αυτού του μεγέθους είναι εξαιρετικά θορυβώδεις και προκαλούν ηχητικές οχλήσεις.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για τις «συγκεχυμένες και αντικρουόμενες πληροφορίες» που διαρρέονται από το Δήμο και η απόκρυψη των εγγράφων της μελέτης του έργου «με μόνο σκοπό να αποκρυφθεί η αλήθεια». Τέλος, ζητάνε από τη Δήμαρχο να αποσύρει άμεσα την επίμαχη μελέτη και την καλούνε να επιλύσει «το ζήτημα της υδροδότησης της περιοχής, πρώτα από όλα με ειλικρίνεια, με σεβασμό στο περιβάλλον, με βιωσιμότητα, σε πλήρη συνεννόηση και σύμπνοια με τους κατοίκους και κυρίως χωρίς την καταστροφή μίας από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού».

Η επιστολή διαμαρτυρίας

(Visited 46 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.