Η ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων για τη «μαφιόζικη» επίθεση στον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Newsroom
29/03/2023 11:27
 
 
 

 

«Κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων των δημόσιων λειτουργών» στο νησί της Μυκόνου αποτελεί – σύμφωνα με το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής – η «δολοφονική», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση στον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Κυκλάδων υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η «υποστήριξη ενός τύπου “ανάπτυξης” της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με κάθε θυσία (….), στο πλαίσιο της οποίας η προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των δημόσιων αγαθών και χώρων (ακόμα και της ανθρώπινης ζωής όπως απέδειξε το έγκλημα στα Τέμπη) αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο…».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Τμήμα Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καταδικάζει απερίφραστα την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε την Τρίτη 7/3, συνάδελφος αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων την ώρα της επιστροφής από τη εργασία του.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και οι Σύλλογοι εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας όλων των δημοσίων λειτουργών που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της νομιμότητας στο νησί της Μυκόνου όπως και σε όλη την χώρα.

Όπως καταγγέλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των συναδέλφων στο Υπ. Πολιτισμού, το επαγγελματικό, μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται ο συνάδελφος στο πλαίσιο των καθηκόντων του στο νησί της Μυκόνου, σε μια μεθόδευση οικονομικών συμφερόντων να εκφοβίσουν και να χειραγωγήσουν τους δημοσίους λειτουργούς που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Προφανής στόχος η κερδοσκοπία κατά παράβαση ακόμη και των ελαχίστων κανόνων προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του περιβάλλοντος που έχουν απομείνει σε ισχύ για χάρη μιας άναρχης «ανάπτυξης».

Η συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων μας που εκκινούν από το επίπεδο των έντονων διαμαρτυριών και προπηλακισμών από πλευράς ελεγχομένων, αναρμόδιων παρεμβάσεων αιρετών, εκδικητικών υπηρεσιακών μετακινήσεων και δικαστικών διώξεων, ενώ, όπως δείχνει η πραγματικότητα, δυστυχώς κλιμακώνονται πλέον μέχρι το επίπεδο των εγκληματικών ενεργειών.

Αντίστοιχες συμπεριφορές, αν και μέχρι σήμερα συνήθως στο επίπεδο των απειλών, πιέσεων, αντιδεοντολογικών παρεμβάσεων και απαξιωτικών αναφορών, αντιμετωπίζουν και οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στις Κυκλάδες και όχι μόνο.

Ειδικά για το φλέγον θέμα της Μυκόνου, ως Τμήμα Κυκλάδων σε συνεργασία με την ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχουμε προειδοποιήσει ακόμα και με Απεργία – Αποχή (2017), η οποία κατόπιν παρέμβασης του Δημάρχου είχε κριθεί «παράνομη και καταχρηστική» (….).

Δυστυχώς το υπόβαθρο για τέτοιου είδους «συμπεριφορές» έχει την υπογραφή των κυβερνητικών πολιτικών όλα τα τελευταία χρόνια: δραματική υποστελέχωση και έλλειψη μέσων και πόρων στις υπηρεσίες, πλήρης ανυπαρξία νομικής υποστήριξης κρίσιμων ελεγκτικών υπηρεσιών, πρακτική ανυπαρξία νομικής κάλυψης των υπαλλήλων, πολυνομία, έλλειψη κωδικοποίησης των κατά περίπτωση ισχυουσών διατάξεων κ.λπ.

Επιπρόσθετα η «καταδίκη» των δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται στα νησιά, σε συνθήκες φτώχειας (λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους ζωής), όπως και η εικόνα των δημόσιων λειτουργών που αντιμετωπίζονται ως παρίες π.χ. στην εύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας, συμβάλλουν στην εικόνα απαξίωσης και υποβάθμισης.

Οι πολιτικές αυτές δεν αφορούν σε «αστοχίες» ή «εμμονές» των κάθε φορά κυβερνώντων: Αφορούν στην υποστήριξη ενός τύπου «ανάπτυξης» της κερδοφορίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων με κάθε θυσία (….), στο πλαίσιο της οποίας η προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των δημόσιων αγαθών και χώρων ( ακόμα και της ανθρώπινης ζωής όπως απέδειξε το έγκλημα στα Τέμπη) αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο…

Η λοιδορία του σημερινού πρωθυπουργού κατά των Δασικών Υπηρεσιών της Αττικής παλαιότερα, που δήθεν ανακάλυπταν «Δάση στο Ελληνικό» (…), νόμοι όπως ο ν. 4782/2021 με τον οποίο οι ελεγχόμενοι εργολάβοι δημοσίων έργων επιλέγουν και πληρώνουν τους ελεγκτές (επιβλέποντες), ή περιπτώσεις όπως χρηματοδότηση από τον, δυνητικά, ελεγχόμενο, των ελεγκτών (περίπτωση ρύπανσης στο λιμάνι της Ερμούπολης) είναι ενδεικτικές των προθέσεων.

Η κυβερνητική αντίδραση δια του υπουργού ΠΕΝ με την αναστολή έκδοσης αδειών δόμησης στη Μύκονο, αποτελεί ενέργεια δημοσιότητας και φτηνού εντυπωσιασμού, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ενώ ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την εμπέδωση μέτρων «συλλογικής ευθύνης» που ουδεμία σχέση έχουν με δημοκρατικά πολιτεύματα. Οι κυβερνητικές πολιτικές τύπου “lock down”, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, πέρα από σπασμωδικές, καταδείχνουν την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Για τους λόγους αυτούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έμπρακτης συμπαράστασης στους συναδέλφους του ΥΠΠΟΑ, ζητάμε την στήριξη της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όπως και της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την κήρυξη άμεσα Απεργίας – Αποχής από την εκτέλεση καθηκόντων για υποθέσεις της Μυκόνου για διάστημα τριών (3) εβδομάδων.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που προκήρυξαν τα οικεία Σωματεία και Σύλλογοι του ΥΠΠΟΑ και καλούμε τους Συλλόγους Μηχανικών να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις με δηλώσεις τους ή και με προκήρυξη αντίστοιχων, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε λύσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους.

-Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και όλων των
δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

– Μαζικές προσλήψεις – άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών που δραστηριοποιούνται ειδικά σε μέρη με αυξημένη τουριστική πίεση, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι εξίσου σε όλη την επικράτεια, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

-Δημιουργία υπηρεσιών νομικής υποστήριξης όπως και πλήρη πραγματική νομική προστασία με ελεύθερη επιλογή δικηγόρου σε περιπτώσεις διώξεων υπαλλήλων που αφορούν άσκηση καθηκόντων.

-Εξασφάλιση μέσων και πόρων για να κάνουμε την δουλειά μας.

-Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την προστασία όλων των εργαζομένων απέναντι σε κάθε περίπτωση άσκησης πιέσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων.

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*