Ημερολόγιο Δήμου Μυκόνου 2021: ««Σταθμοί στη χαρτογραφία της Μυκόνου, της Δήλου, του αρχιπελάγους»

Newsroom
08/01/2021 12:40
 
 
 

Χάρτες από τον 12ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, καταλήγοντας σε γεωγραφικές δορυφορικές λήψεις του Αιγαίου από το διάστημα, περιλαμβάνει το ετήσιο ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το έτος 2021 με τίτλο «Σταθμοί στη χαρτογραφία της Μυκόνου, της Δήλου, του αρχιπελάγους».

Ειδικότερα, στην έκδοση παρουσιάζονται χάρτες και πορτολάνοι σημαντικών χαρτογράφων, ανάμεσά τους ο Ερρίκος του Μάινς, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, ο Ορτέλιος, ο PiriReis αλλά και Έλληνες χαρτογράφοι, όπως ο Αντώνιος από τη Μήλο, ο Νικόλαος Σοφιανός, ο σπουδαίος Ρήγας Βελεστινλής που η γνωστή χάρτα του αποτύπωσε την Μεγάλη Ιδέα.

Το εισαγωγικό κείμενο της έκδοσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό, υπογράφεται από τον ιστορικό με ειδίκευση στη χαρτογραφία Γιώργο Τόλια. Για την εξασφάλιση του υλικού συνεργάστηκαν και παράλληλα υποστήριξαν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, καθώς και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Παράλληλα, επιπρόσθετο υλικό εξασφαλίστηκε και από διεθνείς συλλογές και βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παρείχε την αιγίδα της για την έκδοση αυτή και την συμπεριέλαβε ανάμεσα στις δράσεις της για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής κα Γιάννα Αγγελοπούλου χαιρέτισε την έκδοση με εισαγωγικό σημείωμα αναφερόμενη στη σημασία της ως εκδοτικό γεγονός.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, στον πρόλογό του σημειώνει: «Οι χάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τον κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν. Είναι μέρος της ιστορίας μας, μέρος της ταυτότητάς μας. Αποτυπώνουν τη γεωγραφική ερμηνεία του νησιού μας και επίσης το πώς οι ξένοι μας αντιμετώπισαν, άλλοτε ως γεωγραφικό στίγμα και άλλοτε ως ανθρωπογενές τοπίο», συγχαίροντας παράλληλα όλους τους συντελεστές και συνεργάτες για την ολοκληρωμένη θεματική παρουσίαση.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*