Έτοιμο το νέο αεροδρόμιο Μυκόνου – Σύγχρονη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων (φώτος)

Newsroom
15/04/2021 23:45
 
 
 

 

“Το αεροδρόμιο κάθε διεθνούς τουριστικού προορισμού αποτελεί και τη βιτρίνα του. Η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του νέου αεροδρομίου μετά από τη συνεργασία του Ελληνικού Δημοσίου και της FRAPORT αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη γιατί από τη μια αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και από την άλλη είναι υψηλής αισθητικής” σημειώνει ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς για το νέο αεροδρόμιο του νησιού οι εργασίες για το οποίο ολοκληρώθηκαν από τη Fraport.

Προσθέτει ότι “κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία με τη FRAPORT, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, ζητήσαμε την πλήρη αντικατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης -απογείωσης, καθώς και την αντικατάσταση της αρχικής αρχιτεκτονικής πρότασης που δεν ταίριαζε στο περιβάλλον και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική”.

Ο δήμαρχος του νησιού των ανέμων εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόταση που υλοποιήθηκε και συνάδει με τον χαρακτήρα του νησιού, τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και αισθητικά.

“Η συνεργασία Πολιτείας, ιδιωτικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τον μόνο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που όχι μόνο θα ικανοποιεί τους οικονομικούς του στόχους, αλλά θα είναι απολύτως συμβατό με την κουλτούρα,τον πολιτισμό και τις ευαισθησίες της κάθε τοπικής κοινωνίας” τονίζει.

Σύγχρονη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων

Ο σχεδιασμός του αεροδρομίου στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι η νέα όψη του, θα πρέπει να συνδυάζει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τον παραδοσιακό χαρακτήρα των Κυκλάδων.

Η πρόκληση για τις ομάδες εργασίας των αρχιτεκτονικών γραφείων που ανέλαβαν το έργο ήταν μεγάλη, καθώς κλήθηκαν να δώσουν μια ενιαία μορφή σε ένα κτίριο που – από το 1971 οπότε και θεμελιώθηκε – αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών επεκτάσεων και αναδιαρρυθμίσεων. Στόχος ήταν να δοθεί ένας ενιαίος χαρακτήρας στις όψεις του κτιρίου, ο οποίος θα έχει αναφορά στις ιδιαίτερες μορφολογικές αρχές της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής αλλά ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός μοντέρνου αεροδρομίου.

Εμπνευσμένη από τους περιστερώνες του Αιγαίου, τα χαρακτηριστικά αυτά κτίρια λαϊκής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, η σχεδιαστική προσέγγιση «παντρεύει» την παράδοση της Μυκόνου με την μοντέρνα- σύγχρονη πλευρά της. Έτσι η αναβαθμισμένη πλέον αεροδρομική υποδομή αποτελεί συνέχεια της αισθητικής και της αρχιτεκτονικής του τοπίου προσκαλώντας τους ταξιδιώτες και χρήστες του να ανακαλύψουν το νησί και μέσα από το αεροδρόμιό του.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

• Επέκταση στην βόρεια πλευρά του υφιστάμενου κτηρίου συνολικής επιφάνειας 2000 τ.μ. η οποία θα στεγάσει το νέο τμήμα αφίξεων του αεροδρομίου.
• Επέκταση κατά 500τ.μ. του υφιστάμενου κτηρίου για τη δημιουργία περισσοτέρων πυλών αναχώρησης
• Πλήρης αναδιαμόρφωση – ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων
• Δημιουργία νέων εμπορικών καταστημάτων και εστίασης στον χώρο των αναχωρήσεων.
• Πλήρης ανακαίνιση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής
• Δημιουργία δύο νέων χώρων διακεκριμένων επιβατών
• Τοποθέτηση μοντέρνου συστήματος διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών
• Επανασχεδιασμός ολόκληρης της περιοχής κυκλοφορίας οχημάτων στην είσοδο του αεροσταθμού

Το νέο αεροδρόμιο αντανακλά το όραμα της τοπικής κοινωνίας, καθώς το τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με το αρχιτεκτονικό του σχέδιο προτάθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία ύστερα από συζητήσεις και ανοιχτό διάλογο μαζί τους.

Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για ένα σύγχρονο αεροδρόμιο με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και περισσότερες επιλογές- μια πύλη τουρισμού εφάμιλλη του πανέμορφου αυτού τόπου.

(Visited 852 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.