Ερώτηση στη Βουλή για την αποτροπή ρύπανσης από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» στην Πάρο

samina vithos 1
Newsroom
01/07/2020 09:29
 
 
 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Σωκράτης Φάμελλος με θέμα «Άμεσες ενέργειες για την αποτροπή ρύπανσης από το ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα” στην Πάρο».

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την προσάραξη στη βραχονησίδα «Πόρτες» της Πάρου, την συνεπακόλουθη βύθιση του λίγο έξω από το λιμάνι της Παροικιάς και την τραγική απώλεια 81 ανθρώπων, το ναυάγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, εδώ και μέρες εμφανίζονται πετρελαιοειδή κατάλοιπα και «φιλμ» πίσσας ακόμα και στην Παροικία. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «η ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways αποδέχθηκε τις ευθύνες της για το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» και έτσι τρία ειδικά σκάφη απορρύπανσης, μαζί με ένα σκάφος του λιμενικού, επιχειρούν να περιορίσουν την ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Πάρου προσέφυγε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, η οποία και συντάσσει δικογραφία κατά των υπαιτίων, ενώ στις 6 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον αρμόδιο υπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, η ρύπανση που προκαλεί καθημερινά το «ΣΑΜΙΝΑ», εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και ο αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των νησιών μας, οι οποίοι βλέπουν να προστίθεται στον κίνδυνο του κορωνοϊού και ο κίνδυνος ρύπανσης των ακτών από πετρελαιοειδή, ακυρώνοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να προσελκύσουν επισκέπτες, διαφημίζοντας την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και τις καθαρές τους θάλασσες.

Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης των βουλευτών:

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την προσάραξη στη βραχονησίδα «Πόρτες» της Πάρου, την συνεπακόλουθη βύθιση του λίγο έξω από το λιμάνι της Παροικιάς και την τραγική απώλεια 81 ανθρώπων, το ναυάγιο του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με πηγές, το πλοίο, που βρίσκεται στα 30 μέτρα βάθος, έχει κοπεί στα δύο έπειτα από 20 χρόνια που βρίσκεται στον βυθό.

Εδώ και μέρες καταγγέλλονται πετρελαιοειδή κατάλοιπα και «φιλμ» πίσσας ακόμα και στην Παροικία. Η παρουσία απορρυπαντικών σκαφών εδραίωσε τη σοβαρότητα των καταγγελιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, «η ακτοπλοϊκή εταιρεία «Hellenic Seaways» αποδέχθηκε τις ευθύνες της για το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» και έτσι ξεκίνησαν οι ενέργειες απορρύπανσης. Τρία ειδικά σκάφη απορρύπανσης μαζί με ένα σκάφος του λιμενικού επιχειρούν να περιορίσουν τη ρύπανση στον κόλπο της Παροικιάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάρου έχει ειδοποιηθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου, η οποία και συντάσσει δικογραφία κατά των υπαιτίων. «Στο πλαίσιο αυτό, διορίσθηκε πραγματογνώμονας – καταδυτικό συνεργείο, το οποίο διενήργησε αυτοψία στο ναυάγιο και λήψη δειγμάτων των πετρελαιοειδών ρύπων, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και από την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

Επειδή:
*Η ρύπανση που προκαλεί καθημερινά το ΣΑΜΙΝΑ εδώ και σχεδόν ένα μήνα δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και ο αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των νησιών μας που βλέπουν να προστίθεται στον κίνδυνο του Κορωνοϊού και ο κίνδυνος ρύπανσης των ακτών μας από πετρελαιοειδή.

*Η 6η Ιουλίου, ημερομηνία προγραμματισμένης συνάντησης της Δημοτικής Αρχής Πάρου με τον αρμόδιο Υπουργό μπορεί να είναι πολύ αργά, και η όποια καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη και καταστροφική ρύπανση.

*Βρίσκεται σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο, όπως τα Π.Δ. 55/1998, 11/2002 καθώς και ο Ν. 2881/2001, το οποίο προσδιορίζει τις απαιτούμενες ενέργειες.

*Υπάρχει η 1820/2019 απόφαση του ΣτΕγια το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, σύμφωνα με την οποία «…το βυθισμένο πλωτό ναυπήγημα, το οποίο αποτελεί αυτοτελώς πηγή ρύπανσης για το θαλάσσιο περιβάλλον, λόγω της έκλυσης τοξικών και επικίνδυνων ουσιών, μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες της συγκεκριμένης περιπτώσεως και την εκτίμηση της Διοίκησης, να θεωρηθεί «απόβλητο» κατά την έννοια της οδηγίας 2008/98/ΕΚ ή να θεωρηθεί ότι η απόρριψή του στη θάλασσα είναι πλέον «ηθελημένη», κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 3 περ. β’ του πρωτοκόλλου που αφορά «εις την πρόληψίν ρυπάνσεως της Μεσογείου Θαλάσσης εκ της απορρίψεως αποβλήτων και άλλων υλικών εκ των πλοίων και αεροσκαφών» και κυρώθηκε µε το άρθρο πρώτο του ν. 855/1978 (Α’ 235)».

*Οι επιχειρηματίες του τουρισμού των Κυκλάδων καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να προσελκύσουν επισκέπτες, διαφημίζοντας την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας και τις καθαρές τους θάλασσες. Ζητήματα περιβάλλοντος δε μπορεί να κρύβονται «κάτω από το χαλί», και δεν πρέπει να επιδεικνύεται ολιγωρία και χαλαρότητα στις αντιδράσεις

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν για να αντιμετωπίσουν τη θαλάσσια ρύπανση;
2. Με ποιους τρόπους θα διασφαλίσουν ότι το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στην Πάρο δεν θα επιβαρυνθεί στο ελάχιστο από την εκλυόμενη ρύπανση;
3. Προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου;
4. Ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν ώστε η ανέλκυση των ναυαγίων να μη χρονίζει, βλάπτοντας το περιβάλλον και το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την θάλασσα, όπως ο τουρισμός και η αλιεία;

(Visited 135 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*