Αντώνης Σιγάλας: «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Το υποσχεθήκαμε! το κάνουμε πράξη!»

Newsroom
26/07/2022 12:30
 
 
 

 

Ανακοίνωση για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νήσου Θήρας» εξέδωσε ο Δήμαρχος του νησιού Αντώνης Σιγάλας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, η υλοποίηση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα προστατεύσει τους περιβαλλοντικούς πόρους του νησιού, θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξή του, θα βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητας για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της Σαντορίνης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Έγινε η αρχή για την υλοποίηση και λειτουργία του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων νήσου Θήρας». Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία ενέκρινε την αίτηση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας για υπαγωγή και υλοποίηση του έργου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, τη σκυτάλη πήρε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία και προχώρησε στην Α’ φάση του Διαγωνισμού.

Με την απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την επιλογή του ιδιώτη αναδόχου, ο οποίος στα πλαίσια της Σύμπραξης θα εκτελέσει το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νήσου Θήρας».

Ο ιδιώτης θα αναλάβει το σύνολο των υποχρεώσεων για τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία του συνόλου των εγκαταστάσεων του έργου για χρονικό διάστημα 27 ετών, με σκοπό την εκπλήρωση όλων των περιβαλλοντικών στόχων που επιβάλλουν η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με τη διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων.

Με την υλοποίηση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου η Σαντορίνη αποκτά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προωθείται δυναμικά η επιδίωξη μας για αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύεται το τουριστικό brand του νησιού, βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινότητας για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες και προστατεύεται η Δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται όλες οι διαδικασίες και λαμβάνονται οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 4,25 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, θα υλοποιείται το έργο της ενδιάμεσης φάσης διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο και θα σταματήσει με την έναρξη λειτουργίας του έργου της οριστικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα ο Δήμος έχει προετοιμάσει και καταθέτει προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη πρόταση προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του εξοπλισμού προσωρινής αποθήκευσης και μεταφοράς βιοαποβλήτων (καφέ κάδος).

Με έργα και όχι με λόγια προστατεύουμε τους μοναδικούς περιβαλλοντικούς μας πόρους και προωθούμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Έτσι ενισχύουμε το τουριστικό προφίλ του νησιού μας και το διατηρούμε στην κορυφή των πιο δημοφιλών παγκόσμιων τουριστικών προορισμών.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*