Εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων κάδων σε κεντρικά σημεία της Σαντορίνης

Newsroom
28/04/2023 13:30
 
 
 

 

Στην προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων συστημάτων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης και υπόγειων συστημάτων κάδων αποθήκευσης απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Θήρας.

Τα τέσσερα συστήματα κάδων τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού του Δήμου, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, αδειάζουν με τα συμβατικά απορριμματοφόρα και μπορούν να πλυθούν και να καθαριστούν όπως οι κλασικοί κάδοι.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν:
-Ένα σύστημα βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης με ισοδύναμη χωρητικότητα 16 κάδων των 1100 λίτρων στα Φηρά (πλησίον ΟΤΕ).

-Δύο βυθιζόμενα συστήματα αποθήκευσης απορριμμάτων, σε κάδους 2×3.000 λίτρων, συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα των ΟΤΑ, με ισοδύναμη χωρητικότητα 5,5 συμβατικών κάδων των 1100 λίτρων έκαστο. Τα συστήματα τοποθετήθηκαν στο Εμπορείο (πλησίον ψαραγοράς) και στην Οία (πριν την είσοδο της πλατείας).

-Ένα βυθιζόμενο σύστημα αποθήκευσης απορριμμάτων σε κάδους 2×360 λίτρων, για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στα Φηρά (έναντι Μουσείου Προϊστορικής Θήρας).

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση τους είναι:
-Καθαρότερα πεζοδρόμια και ευκολότερη αποκομιδή απορριμμάτων, χωρίς αυτά να βρίσκονται έξω από τους κάδους.

-Μείωση των ρύπων, λόγω του μικρότερου αριθμού δρομολογίων που απαιτούνται.

-Νέος σχεδιασμός του συστήματος που συνδυάζει αισθητική και περιβαλλοντική προστασία.

-Εύκολα στη χρήση από ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, χωρίς να παρενοχλούν και να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

-Αθόρυβα, άρα ιδανικά και για τους χρήστες, αλλά και για να τοποθετηθούν εντός κατοικημένων περιοχών.

-Αποκομιδή των απορριμμάτων με καλαίσθητο και οικονομικό αποτέλεσμα. Τα βυθιζόμενα συστήματα φέρουν κατάλληλου τύπου κατασκευή και θα χρησιμοποιηθούν για αποκομιδή απορριμμάτων, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος για τον Δήμο πάνω από 65%.

-Προώθηση της ανακύκλωσης και εξασφάλιση οικονομίας στη συχνότητα αποκομιδής, μείωση δρομολογίων και εξοικονόμηση ενέργειας από την μείωση των καυσίμων, λιπαντικών και ελαστικών, καθώς και των ανταλλακτικών των οχημάτων.

-Βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής στην περιοχή που τοποθετείται ο κάδος, καθώς είναι στεγανός και κλειστός.

-Αποφυγή προβλημάτων, όπως η δυσάρεστη οσμή, έκθεση των απορριμμάτων σε καιρικές συνθήκες, αδέσποτα ζώα, τρωκτικά κλπ.

-Βελτίωση της αισθητικής εικόνας, μιας και οι κάδοι δεν είναι ορατοί (υπόγειοι).

-Αποτροπή κινδύνου καταστροφής τους από πυρκαγιά ή μετακίνησής τους από φυσικά φαινόμενα (αέρας, καταιγίδες κ.λπ.), που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τραυματισμούς πολιτών.

Το όλο έργο υλοποιήθηκε μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου Έτη 2019 – 2020 Άξονας Προτεραιότητας (Α.Π.1) – Αστική Αναζωογόνηση 2020», με προϋπολογισμό συνολικού ποσού 217.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%).

«Με προσήλωση στον αρχικό σχεδιασμό και όλες τις απαιτούμενες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θήρας, η Σαντορίνη ευπρεπίζεται, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά προγράμματα και χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ενώ ο στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να τοποθετηθούν συστήματα υπογειοποιημένων κάδων σε όλο το νησί» δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Σιγάλας.

(Visited 113 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*