Συμμετοχή της Σαντορίνης στις φρυκτωρίες των Κυκλάδων

Newsroom
02/06/2023 11:19
 
 
 

 

Δέκα νησιά στις Κυκλάδες ανάβουν πυρσούς σε πύργους, αναβιώνοντας ένα αρχαίο σύστημα επικοινωνίας.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 19:00, θ’ αναβιώσει στην Σίφνο, για εικοστή φορά, το αρχαίο σύστημα επικοινωνίας, που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι ακροπόλεις της Σίφνου χρησίμευαν ως φρυκτωρίες και φυλάκια και χτίζονταν για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα με φωτιές, προκειμένου οι νησιώτες να έπαιρναν μέτρα προς απόκρουση των επιδρομών των πειρατών, ανάμεσα στον 6ο έως 3ο αιώνα π.Χ. Οι ίδιοι χώροι κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια επαναχρησιμοποιήθηκαν ως βίγλες. Με φρυκτούς, δηλαδή με φλεγόμενους πυρσούς, μεταδίδονταν τα μηνύματα σε μακρινή απόσταση.

Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχει και η Θήρα, μαζί με την Άνδρο, την Κέα, την Κίμωλο, την Κύθνο, την Μήλο, την Σέριφο, την Σύρο, την Πάρο και την Φολέγανδρο.

Ο Δήμος Θήρας στηρίζει την ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ, που συμμετέχουν μέσω των μελών τους στις εκδηλώσεις, ανάβοντας τους πυρσούς στο Καστέλι του Πύργου, στο Καστέλι του Ακρωτηρίου, στο Καστέλι του Εμπορείου και στον Σκάρο, θέτοντας υπό την αιγίδα του αυτήν τη δράση τους.

Η συνεργασία των νησιών για την αναβίωση του δικτύου των φρυκτωριών δίνει το έναυσμα για συλλογικές δράσεις στα Κυκλαδονήσια μας.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*