Σέριφος-Ψήφισμα: 2.000 στρέμματα υπό αρπαγή από επενδυτική εταιρία

Newsroom
21/01/2024 23:27
 
 
 

 

Σε κίνδυνο σχεδόν 2.000 στρέμματα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σερίφου, που περιλαμβάνονται στα «επενδυτικά» σχέδια και προκαλούν σφοδρές διαμαρτυρίες από κατοίκους.

Στο ψήφισμα στην πλατφόρμα Avaaz καταγγέλλουν πως η εταιρεία που εκμεταλλεύονταν παλιά τα Μεταλλεία του νησιού επανήλθε προ μηνών, μετά από πολυετείς αντιδικίες με πολλούς κατοίκους της Σερίφου διεκδικώντας την ακίνητη περιουσία τους και το βιός τους, αλλά και δημόσια γη, δρόμους και αιγιαλούς.

«Περιοχές “Νatura”, κοινόχρηστοι επαρχιακοί, δημοτικοί δρόμοι, μονοπάτια, παλιές γαλαρίες αλλά ακόμη και θαλάσσια τμήματα είναι στους αμέσους στόχους της. Για να επιτύχει τον στόχο της, δημιουργεί έναν κοινωφελή φορέα Ιστορικών Μεταλλείων Σερίφου για τη δήθεν πολιτιστική ανάδειξη των μνημείων της Σερίφου, ξεκινώντας απευθείας “συνεννόηση” με το Υπουργείο Πολιτισμού, παρακάμπτοντας τη Δημοτική Αρχή, για τη δήθεν ανάδειξη της Σκάλας (προβλήτας) φόρτωσης ως αρχαιολογικό μνημείο, ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την σχετική νομοθεσία και παρόλο που ο Δήμος Σερίφου έχει ήδη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Αθηνών, ώστε να εκπονήσει μελέτη ανάδειξης των μεταλλείων ως ιστορικό μνημείο της Σερίφου» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Κάτοικοι και φίλοι του νησιού καταγγέλλουν ως παράνομη, καταχρηστική και απαράδεκτη συμπεριφορά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ (ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ)» και απευθύνουν έκκληση για υπογραφή του κειμένου.

ΟΧΙ άλλο ένα έγκλημα αλόγιστης ανάπτυξης και υφαρπαγής της γης μας απ’ τα funds

Όλο το κείμενο του ψηφίσματος

H Σέριφος… vησί των Κυκλάδων που η μεταλλευτική ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων …νησί που δέθηκε με αιματηρούς αγώνες, εργασιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις τον προηγούμενο αιώνα.

Σήμερα, οι κάτοικοι της Σερίφου είναι έτοιμοι να δώσουν τη μεγαλύτερη μάχη και ίσως την δυσκολότερη, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα και τα funds έχουν κάνει το νησί «στόχο» στρατηγικών επενδύσεων, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή που βλέπουμε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Κουταλάς, Μεγάλο Λιβάδι, Μεγάλο Χωριό, Αβυσσαλός, Κούντουρο, Μαλλιάδικο κτλ.) υπάρχουν μέχρι και σήμερα κάποιες στοές και εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής ζωής της Σερίφου, η οποία έχει τελειώσει εδώ και περίπου 50 χρόνια, όταν και ανακλήθηκαν με διοικητικές πράξεις οι άδειες εκμετάλλευσης.

Ωστόσο, η εταιρεία που εκμεταλλεύονταν τα Μεταλλεία, η οποία είχε την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ ΑΕ», δυστυχώς διατηρεί πολυετείς αντιδικίες με πολλούς κατοίκους της Σερίφου διεκδικώντας την ακίνητη περιουσία τους και το βιός τους, αλλά και δημόσια γη, δρόμους και αιγιαλούς. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το δικαστικό αγώνα, λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή οικονομικής εξόντωσης απ’ τις δικαστικές διαμάχες, παρόλο που οι τίτλοι ιδιοκτησίας της εταιρείας έχουν αποκτηθεί με αμφιλεγόμενους τρόπους κατά το παρελθόν.

Εσχάτως και μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, εμφανίστηκε ξανά, εδώ και περίπου 10 μήνες, εταιρεία Μεταλλείων, αυτή τη φορά με την επωνυμία “MINES DE SERIFOS ET DE SPILIAZEZA (AU LAURIUM)” (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ (ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ), με έδρα μια ανύπαρκτη διεύθυνση στη Γαλλία, η οποία πλέον έχει νέα διοίκηση, που ανήκει σε ένα επενδυτικό fund, με ιδιοκτήτη τον κ. Χάρη Καρώνη.
Η εν λόγω εταιρεία παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης γης που καταλαμβάνει σχεδόν 2000 στρέμματα στο νησί , (νοτιοδυτικό τμήμα) και εμφανίζεται να έχει ένα «επενδυτικό πλάνο» για την… ανάπτυξη του νησιού!

Περιοχές “Νatura”, κοινόχρηστοι επαρχιακοί, δημοτικοί δρόμοι, μονοπάτια, παλιές γαλαρίες αλλά ακόμη και θαλάσσια τμήματα είναι στους αμέσους στόχους της. Για να επιτύχει τον στόχο της, δημιουργεί έναν κοινωφελή φορέα Ιστορικών Μεταλλείων Σερίφου για τη δήθεν πολιτιστική ανάδειξη των μνημείων της Σερίφου , ξεκινώντας απευθείας «συνεννόηση» με το Υπουργείο Πολιτισμού, παρακάμπτοντας τη Δημοτική Αρχή, για τη δήθεν ανάδειξη της Σκάλας (προβλήτας) φόρτωσης ως αρχαιολογικό μνημείο, ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την σχετική νομοθεσία και παρόλο που ο Δήμος Σερίφου έχει ήδη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Αθηνών, ώστε να εκπονήσει μελέτη ανάδειξης των μεταλλείων ως ιστορικό μνημείο της Σερίφου!

Οι κάτοικοι και οι φίλοι της Σερίφου:
-Διαμαρτυρόμαστε για την ως άνω παράνομη, καταχρηστική και απαράδεκτη συμπεριφορά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ (ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ)».
-Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα κάθε κατοίκου της Σερίφου, κάθε πολίτη ή επισκέπτη να πηγαίνει στις παραλίες ελεύθερα και ανεμπόδιστα χρησιμοποιώντας – όπως γινόταν πάντοτε- τα μονοπάτια, χωρίς αυτό ν’ αλλάξει επειδή μια εταιρεία θέλει να κερδοσκοπήσει εις βάρος του νησιού και ν’ αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του.
-Δεν θα ανεχθούμε καμία προσβολή της δημόσιας γης και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την προάσπιση του νησιού μας, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του και του περιβάλλοντός του. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τον τόπο μας
-Σας καλούμε να συμπορευτείτε στην προσπάθεια μας και να συνυπογράψετέ το παρόν ψήφισμα, ώστε να παραμείνουν η γη και η θάλασσα σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν: Σε όλους μας.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 365 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*