Σέριφος: Σταμάτησε στη θάλασσα η φωτιά, ύστερα από εφιαλτική νύχτα – Κάηκαν σπίτια, αποθήκες, εκκλησίες

Newsroom.
30/06/2024 07:42
 
 
 

Yπό έλεγχο τέθηκε σήμερα Κυριακή η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σέριφο, με τη νύχτα που πέρασε να είναι εφιαλτική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Υπό έλεγχο είναι σήμερα Κυριακή η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σέριφο, με τη νύχτα που πέρασε να είναι εφιαλτική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Στο νησί υπήρχαν 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ εναέριες ρίψεις έκαναν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Τα ξημερώματα της Κυριακής έφτασαν στο νησί από την Σύρο 3 οχήματα με 7 πυροσβέστες και από την Αθήνα άλλα 11 οχήματα με 22 πυροσβέστες.

Ο δήμαρχος στη Σέριφο έκανε λόγο για ενεργό μέτωπο 15 χιλιομέτρων και καμένα σπίτια, αποθήκες, εξοχικά και εκκλησίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι μια βιβλική καταστροφή. Το μέτωπο είναι 15 χιλιόμετρα ενεργό στο σύνολό του. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Καμένα σπίτια, καμένα εξοχικά, καμένες αποθήκες».

Για τα σπίτια που έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές είπε πως «είναι από το Καλό Αμπέλι μέχρι τη Βαγιά. Κάποια έχουν καταφέρει και τα έσωσαν οι εθελοντές και οι πυροσβέστες. Κάποια άλλα δεν τα κατάφεραν. Την ίδια ώρα κάποιες εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές».

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης μίλησε στο MEGA σήμερα Κυριακή για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η φωτιά είναι υπό έλεγχο, έχει τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά σε όλα τα σημεία. Τώρα κάνουμε απλώς επιτήρηση. Όλη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Μιλάμε για μια έκταση όπου η φωτιά σταμάτησε στην θάλασσα. Καταφέραμε και ανακόψαμε την μια πλευρά του μετώπου, μας βοήθησε και ο άνεμος που την έσπρωχνε προς την καμένη έκταση, οπότε καταφέραμε να την σβήσουμε και εδώ, πάνω από την παραλία της Βαγιάς και από την πλευρά του Ράμμου, καταφέραμε και την σταματήσαμε», είπε αρχικά.

Δεν έχει γίνει απολογισμός, αλλά σίγουρα κάποιες κατοικίες έχουν υποστεί ζημίες σοβαρές, υπάρχουν αποθήκες γεμάτες με εμπορεύματα που έχουν καεί ολοσχερώς. Επίσης κάποια ξωκλήσια έχουν υποστεί φθορές. Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις ανθρώπων αλλά ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει. Δεν εχουμε εικόνα για την προέλευση της φωτιάς. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, ήταν πολύ ισχυροί οι άνεμοι. Οι δυνάμεις επιτηρούν σε όλα τα σημεία. Μου είπαν από το υπουργείο ότι σε λίγο θα ξεκινήσουν κάποια ελικόπτερα που θα κάνουν στοχευμένη κατάσβεση», συμπλήρωσε ο κ. Ρεβίνθης.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το απόγευμα εστάλησαν μηνύματα από το «112» για απομάκρυνση από συνολικά 8 οικισμούς.

Στοχευμένες ρίψεις νερού σήμερα

«Ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, με πολύ δυνατό αέρα», τόνισε. Σήμερα επιτηρούν συνεχώς πυροσβεστικά μέσα, ενώ σε λίγη ώρα θα αρχίσει η στοχευμένη ρίψη νερού από ελικόπτερα.

Όπως είπε ο δήμαρχος έχουν υποστεί σημαντικές φθορές σπίτια, αποθήκες, αλλά και ξωκλήσια.

Αναρτήσεις στα Social Media της Ελλάδας και του Εξωτερικού:

Μόλις έφτασε η βοήθεια από Σύρο…

 

Ενημέρωση της πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στη νήσο Σέριφο

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση τις απογευματινές ώρες χθες, Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στην περιοχή Λιβάδι στη νήσο Σέριφο, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά (7) πυροσβεστών με τρία (3) οχήματα που μετέβησαν χθες το απόγευμα ακτοπλοϊκώς από τη νήσο Σύρο με το οχηματαγωγό πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» και 22 πυροσβεστών με 11 οχήματα που μετέβησαν χθες το βράδυ από Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο  «ΑΝΕΜΟΣ», ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει διατεθεί και ένα (1) ελικόπτερο.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

54 πυρκαγιές χθες – Σε συναγερμό η Πυροσβεστική και σήμερα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι εν τω μεταξύ και η φωτιά στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας. Το προηγούμενο 24ωρο εκδηλώθηκαν 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 44 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για πρόκληση πυρκαγιάς στο Λαγονήσι, ενώ σε ακόμα 4 άτομα επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα.

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για την Κυριακή καθώς σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.591 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*