Η Σίφνος κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη διαχείριση του πολύτιμου αγαθού του νερού, θέτοντας σε εφαρμογή το πρωτοποριακό πρόγραμμα ST.E.R.N.A project. Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Σίφνου, του UrbanDig Project και της τοπικής κοινωνίας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός συλλογικού σχεδίου δράσης για την εξοικονόμηση και τη βέλτιστη διαχείριση του νερού στο νησί.
Συνδυάζοντας παραδοσιακές πρακτικές, όπως η χρήση των ιστορικών στέρνων, με σύγχρονες τεχνολογίες, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας. Μέσα από πιλοτικές εφαρμογές, καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης και συμμετοχικές δράσεις, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σίφνου γίνονται ενεργοί συνδιαμορφωτές του μέλλοντος του νησιού.
Η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, και τα μέλη του UrbanDig Project αναδεικνύουν τη σημασία αυτής της προσπάθειας, που στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ θέτουν τις βάσεις για να αποτελέσει η Σίφνος ένα υπόδειγμα διαχείρισης νερού σε εθνικό επίπεδο.
Σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σίφνου αναφέρει: Η Σίφνος, κάθε χρόνο, δοκιμάζεται στο ζήτημα της διαχείρισης νερού. Φέτος, μέσα από το ST.E.R.N.A project, Δήμος, κάτοικοι και επιστημονικοί φορείς βάζουν τα θεμέλια για ένα τοπικό σχέδιο δράσης για το Νερό, με γνώμονα τις τοπικές ανάγκες, την ενεργό συμμετοχή της σιφναϊκής κοινωνίας, βασισμένοι τόσο σε παραδοσιακές πρακτικές όσο και σε καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Το ST.E.R.N.A project, μια συνεργασία του Δήμου Σίφνου, τoυ UrbanDig Project και μελών της κοινωνίας της Σίφνου, επιθυμεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς η τοπική κοινωνία μπορεί να οργανωθεί γύρω από το ζήτημα της εξοικονόμησης νερού και της βέλτιστης διαχείρισής του. Η ονομασία του project δεν είναι τυχαία, καθώς οι Στέρνες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τόσο της υδάτινης πολιτιστικής παράδοσης της Σίφνου όσο και διαχρονικό εργαλείο εξοικονόμησης νερού στο νησί.
Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει περιοριστεί σημαντικά και το ST.E.R.N.A project θέλει να επαναφέρει αυτές τις πρακτικές με σύγχρονο τρόπο στη ζωή ενός τόπου που τις έχει ανάγκη ενώ διαρκώς απομακρύνεται από αυτές. Για την υλοποίηση του project έχουν επιλεγεί πιλοτικά 10 στέρνες σε κτίρια διαφορετικών χρήσεων: δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και κατοικίες. Σε κάθε μια από τις 10 Στέρνες θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση οργάνων για την διαρκή τηλε-μέτρηση της στάθμης της στέρνας, της δεξαμενής και της παροχής από το δίκτυο ύδρευσης. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται, θα εισάγονται αυτόματα στην cloud-based πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό. Το σύστημα, παραμετροποιημένο κατάλληλα για κάθε κτίριο, θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και τελικά θα αποδίδει στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση, την επάρκεια αποθήκευσης αλλά και δυναμικούς δείκτες επίδοσης εξοικονόμησης νερού.
Στα δεδομένα αυτά, θα βασιστεί επίσης και το τοπικό σχέδιο δράσης με στόχο να φέρει σε επαφή τους πολίτες με τις δυνατότητες μιας βιώσιμης διαχείρισης του νερού που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Μέσα από εκδηλώσεις διάχυσης των ευρημάτων των μετρήσεων, συμμετοχικά εργαστήρια και πολιτιστικές δράσεις η τοπική κοινωνία γίνεται συν-διαμορφωτής της αειφορίας του νησιού.
Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί επίσης και το ST.E.R.N.A app, μια παιχνιδοποιημένη εφαρμογή γνώσεων γύρω από τη νησί της Σίφνου και το αγαθό του Νερού, που απευθύνεται σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού. Οι χρήστες, καλούνται να γεμίσουν και αυτοί μια Στέρνα μαθαίνοντας ταυτόχρονα σημαντικές πληροφορίες για τον σιφναϊκό υδάτινο πολιτισμό.
Ο Γιώργος Σαχίνης, μέλος της UrbanDig project, μας αναφέρει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στη Σίφνο για να συνεισφέρουμε ως UrbanDig στο ζήτημα του Νερού και συγκεκριμένα στην πολιτισμική/πρακτική αναβίωση της Στέρνας. Για εμάς η Στέρνα, από άποψη σημασίας, ως πολιτιστικό κληροδότημα βρίσκεται δίπλα στην Ξερολιθιά, ενώ αποτελεί μια παραδοσιακή τεχνική υδάτινης αειφορίας. Με το ST.E.R.N.A project, βασικός μας στόχος είναι η επόμενη μέρα να δημιουργήσει μια ισχυρή τοπική κοινότητα που θα συμμετέχει, θα συνδιαμορφώνει και θα αποφασίζει τα θέματα γύρω από το Νερό με γνώμονα πάντα την αειφορία του τόπου του».
H Δήμαρχος Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη σημειώνει: «Τα τεχνικά έργα που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν το νησί να θωρακιστεί με σύγχρονες μεθόδους απέναντι στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής. Η Πολιτεία, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού μέσα από το ST.E.R.N.A project, μέσα από συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες θα διαμορφώσουν όχι μόνο ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης για το Νερό αλλά και έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους άξονες και προτεινόμενα έργα, που θα μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για κάθε περιοχή με παρόμοια προβλήματα».
«ST.E.R.N.A: Strengthen-Engage-Raise Αwareness-Network–Activate», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2022», Α.Π. «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», Προϋπολογισμός έργου: 49.180 €, Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο, Δικαιούχος: «Όχι Παίζουμε» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
One Comment