Γιώργος Μαραγκός: «Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και με το κεφάλι ψηλά»

giorgos maragkos orkomosia aggelopoyloy
Newsroom
07/02/2022 14:41
 
 
 

 

Την απόφαση του να μην συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε ο τ. δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής της παράταξης «Η Σύρος που Αξίζουμε» Γιώργος Μαραγκός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Στην πρώτη ενότητα της συνέντευξης, ο κ. Μαραγκός άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για το διάστημα των 30 περίπου μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς και στον τωρινό δήμαρχο προσωπικά, «για την ανεπάρκεια, την απραξία και την αναποτελεσματικότητα τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας επίσης στο έλλειμμα στρατηγικής και σχεδιασμού καθώς και πολιτικής βούλησης για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και την ανάπτυξη της Σύρου.

Αναφερόμενος στον κ. Λειβαδάρα, μίλησε για «έναν εξαφανισμένο δήμαρχο, άτολμο και άκρατο ισορροπιστή, με εμφανέστατο έλλειμμα κουλτούρας και πολιτικής βούλησης, ανήμπορο να επιφέρει τομές και να λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Έναν απλό διαχειριστή ενός τέλματος, στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ρίξει το νησί, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδράσει από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, ο οποίος εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής και απλώς περιμένει στωικά να ολοκληρωθεί η δημοτική θητεία. Μια θητεία που εξελίχθηκε δυστυχώς σε προσωπικό του Βατερλώ».

Για την δημοτική αρχή ανέφερε ότι εξελέγη το 2019 με το επιφατικό, όπως αποδείχθηκε, όραμα του νοικοκυρέματος του Δήμου, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων υποδομής αναγκαίων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη του νησιού, της τουριστικής προβολής, προώθησης και ανάταξης της Σύρου, της περαιτέρω αναβάθμισης και ανάδειξης του τοπικού πολιτιστικού προϊόντος και άλλα πολλά που προεκλογικά υποσχέθηκε χωρίς αντίκρισμα τελικά.

Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία η δημοτική αρχή απέτυχε να παράγει έργο ή να φέρει κάποιο ορατό αποτέλεσμα σύμφωνα με τον τ. Δήμαρχο, είναι η οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, η άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η μη υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων σε αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, η τραγική εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, η μη ουσιαστική στήριξη του νοσοκομείου, η στασιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης του στρατοπέδου «Ζαφείρη», η διακοπή του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου, το σοβαρό ζήτημα των βαρέων μετάλλων κλπ.

«Στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, η δημοτική αρχή πέρασε εμφανώς κάτω από τον πήχη. Οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής κρίνονται κάτω του μετρίου με το πρόσχημα και την μόνιμη επωδό της πανδημίας την οποία η δημοτική αρχή, σε κάθε ευκαιρία, προτάσει ως δικαιολογία για την αδυναμία της να παράγει έργο» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός, κάνοντας επίσης αναφορά στην τελμάτωση πολλών έργων και πρωτοβουλιών που είχαν δρομολογηθεί και προωθηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας όπως ενδεικτικά ο Μηχανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, η γεωλογική ανάδειξη της Απάνω Μεριάς, η αποκατάσταση των όψεων του δημαρχείου και η κατασκευή του εμπορικού κρηπιδώματος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαραγκός ανακοίνωσε ότι ένα πολιτικό κεφάλαιο, μια όμορφη διαδρομή και μια περίοδος της ζωής του που αφορά στην ενασχόλησή του με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σταματά εδώ. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε τι αποχωρεί από τον Δήμο με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος και ευγνώμων, γνωρίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα των 7.5 περίπου ετών, 5 χρόνια ως δήμαρχος και 2.5 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, συνειδησιακά και πραγματικά έπραξε το καθήκον του και υπερέβαλε εαυτόν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, προσπαθώντας να αποδειχθούν χρήσιμοι στο νησί και τους δημότες.

Πρόκειται για μία απόφαση την οποία, όπως διαβεβαίωσε, είχε λάβει και για την οποία είχε ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες στην παράταξή, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Μια απόφαση την οποία επιβεβαίωσε ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να μεταπειστεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ζωή είναι μικρή και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις και να προλάβεις πολλά πράγματα σε κάθε τομέα, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι οι δύο (2) δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις».

Εξηγώντας την απόφασή του ο κ. Μαραγκός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, 1.5 σχεδόν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η παράταξη «Η Σύρος που Αξίζουμε» οφείλει να ξεκινήσει την ανανέωση της, να εμπλουτίσει τις ιδέες της, να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ώστε να δώσει ξανά ελπίδα προοπτικής και αισιοδοξίας για το νησί μας. Κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.

Παρέμεινε, όπως είπε, ως επικεφαλής της παράταξής μέχρι και σήμερα για να τιμήσει την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών, αγωνιζόμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της για το καλύτερο δυνατό από τα έδρανα της μειοψηφίας. Όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος, πιστεύει ακράδαντα ότι η διαδικασία της διαδοχής πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε ο νέος επικεφαλής και νέος υποψήφιος δήμαρχος να έχει επαρκή χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του, να εφαρμόσει την στρατηγική του, να συστρατεύσει μαζί με τα παλαιότερα στελέχη και νέους, ικανούς ανθρώπους προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα μπορέσει να πείσει και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «Η Σύρος που Αξίζουμε» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία έργων και δημιουργίας, όπως αυτήν που ξεκίνησε και πραγματοποίησε την περίοδο 2014-2019.

Ο τ. δήμαρχος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, πρωτίστως στους δημότες που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του έδωσαν την δυνατότητα να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στο νησί για μια πενταετία, στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου που σε όλη αυτήν την πορεία αποτέλεσαν πολύτιμους συνεργάτες του, στηρίζοντας και συμμεριζόμενοι το όραμα, σε όλα τα στελέχη της παράταξης και του συνδυασμού, από τους πιο στενούς συνεργάτες του, όσους ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και όσους δεν εξελέγησαν αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν κοντά του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά δημιουργική διαδρομή.

Επίσης, ευχαρίστησε τους φορείς της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης που συνέδραμαν στο έργο του Δήμου, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς που συντάχθηκαν για το κοινό καλό καθώς και τους πάρα πολλούς εθελοντές και χορηγούς που πίστεψαν και ενίσχυσαν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της παράταξης. Τέλος, ευχαρίστησε και τους συμβούλους των άλλων δημοτικών παρατάξεων για την καλόπιστη, εύστοχη και δημιουργική κριτική τους σε πολλές περιπτώσεις καθώς και τα ΜΜΕ που όλο αυτό το διάστημα επικοινώνησαν το έργο και τις θέσεις του Δήμου και της παράταξης στην κοινή γνώμη, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις θεώρησε, όπως είπε, ότι η κριτική τους ήταν άδικη και υπερβολική.

«Νιώθω επίσης την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη σε όποιες περιπτώσεις, αθέλητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να έβλαψα ή να ζημίωσα κάποιον. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις χιλιάδες υποθέσεις σε μια δημοτική θητεία είναι σαφές ότι μπορεί και να αδικήσεις κάποιους. Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη στις περιπτώσεις που μπορεί να έγινε αυτό» επισήμανε ο κ. Μαραγκός και πρόσθεσε ότι η παράδοση της σκυτάλης στον νέο επικεφαλής, θα πραγματοποιηθεί επισήμως μετά την έγγραφη υποβολή της παραίτησής του, όπως προβλέπεται, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα είναι και το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχει ως δημοτικός σύμβουλος.

Εξήγησε ότι, επέλεξε να παραδώσει την έδρα του δημοτικού συμβούλου που σήμερα κατέχει ώστε ο νέος επικεφαλής, στον οποίο σε κάθε περίπτωση θα σταθεί ουσιαστικά δίπλα του, να μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την στρατηγική του εντελώς ελεύθερα και απερίσπαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή έστω υπόνοια ή υποψία φαινομένων διαρχίας με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο και τ. επικεφαλής εντός της παράταξης.

Κλείνοντας, ευχήθηκε ολοκάρδια υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους ώστε μαζί να μπορέσουν, ατομικά και συλλογικά, να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο.

(Visited 241 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*