Θαλάσσιο λουτρό δεσποινίδων Μαρέγκο στο Κίνι: Τα ήθη μιας άλλης εποχής διασώζονται στο σήμερα

Newsroom
18/02/2022 16:07
 
 
 

 

Περπατώντας στον γραφικό μόλο του χωριού Κίνι στη Σύρο, μπορεί να διακρίνει κανείς σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ένα μικρό, πέτρινο κτίσμα, χωρίς οροφή.

Η σχετική ενημερωτική πινακίδα γράφει πως πρόκειται για το θαλάσσιο λουτρό των δεσποινίδων Μαρέγκο, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ίσως και σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αποτελεί μάρτυρα των αυστηρών ηθών που επικρατούσαν στην κοινωνία μας στα τέλη του 19ου αιώνα, επιβάλλοντας στις γυναίκες παράλογους – για τα σημερινά δεδομένα – περιορισμούς.

Η ιστορία του συγκεκριμένου κτίσματος, όπως τη διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι η εξής:

Περίπου στα 1870, σε μια ιδιόκτητη βίλα στα δεξιά της παραλίας του Κινιού, ζει ο οδοντίατρος Νικόλαος Μαρέγκος με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του. Όπως κάθε πατέρας εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα της δικής του κοινωνικής θέσης, ο Μαρέγκος είναι “ακοίμητος φρουρός” της ηθικής των δύο θυγατέρων του.

Προκειμένου, λοιπόν, να μπορούν να απολαμβάνουν οι δυο του κόρες το μπάνιο τους στη θάλασσα το καλοκαίρι, μακριά όμως από τα αδιάκριτα βλέμματα των αντρών, χτίζει κάτω από τη βίλα του ένα απομονωτήριο λουτρό, στο οποίο το νερό έμπαινε από μια στοά που επικοινωνούσε με τη θάλασσα.

Έτσι και οι δεσποινίδες Μαρέγκο δεν στερούνταν την χαρά της θάλασσας και ο πατέρας τους ήταν ήσυχος για την “τιμή” της οικογένειας.


(Visited 357 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*