«Η Σύρος που Αξίζουμε»: «Η Δημοτική Αρχή έχει απαξιώσει τον τομέα της καθαριότητας»

Newsroom
27/04/2022 20:05
 
 
 

 

Καθαριότητα και ανακύκλωση απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, με τη δημοτική αρχή και τις παρατάξεις της μειοψηφίας να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να ανταλλάσουν εκατέρωθεν κατηγορίες.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατόπιν κοινού αιτήματος των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας «Η Σύρος που Αξίζουμε», της ελάσσονος μειοψηφίας «Πρώτα η Σύρος» και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Πέτρου Μώτου.

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή για υποβάθμιση και απαξίωση του τομέα της καθαριότητας, εξαιτίας λαθών, αστοχιών και ερασιτεχνικής διαχείρισης, ενώ σχολίασε αρνητικά τη συμπεριφορά τόσο του αντιδημάρχου κ. Μηνά Αληφραγκή, όσο και της αντιδημάρχου κας Αγγελικής Πρίντεζη

«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, η δημοτική αρχή κράτησε κλειστά τα μάτια και αυτιά της απέναντι στα προβλήματα που παρουσιάζονται, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, ούτε έχει την αίσθηση της πραγματικότητας για το τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν τόπο που έχει κληθεί από το 2019 να διοικήσει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:

Ως δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και στο πλαίσιο των ευθυνών που απορρέουν από το ρόλο μας, αλλά και βάσει των διατάξεων του Κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, αιτηθήκαμε από κοινού με την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Πρώτα η Σύρος» και με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Πέτρο Μώτο, τη σύγκληση συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων προβλημάτων που παρουσιάζονται στον ευρύτερο τομέα καθαριότητας και ανακύκλωσης, με δεδομένο ότι ήδη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Απριλίου, καταθέσαμε πλαίσιο προτάσεων με σκοπό την άμβλυνση των προβλημάτων, όπως και την ανασυγκρότηση της αρμόδιας Δ/νσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Αγροτικής Πολιτικής του Δήμου.

Προφανώς η πρωτοβουλία που λάβαμε, ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό τη δημοτική αρχή, γι’ αυτό προσπάθησε ανεπιτυχώς να την υποβαθμίσει και να την απαξιώσει, όπως άλλωστε έχει πράξει με τον ίδιο τον τομέα καθαριότητας, τον οποίον έχει υποβαθμίσει εξαιτίας των λαθών, των αστοχιών και της ερασιτεχνικής διαχείρισης σημαντικών ζητημάτων.

Λόγω της παραπάνω πρωτοβουλίας, φτάσαμε στο σημείο να απολογούμαστε απέναντι σε στελέχη της δημοτικής αρχής (μιας και ο δήμαρχος για ένα ακόμη δημοτικό συμβούλιο ήταν σχεδόν άφαντος) και να κατηγορούμαστε για προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος και για πολεμική σε βάρος των εργαζομένων τους οποίους ουδέποτε θίξαμε.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του αντιδημάρχου κ. Μηνά Αληφραγκή, ο οποίος με το γνωστό ειρωνικό έως συκοφαντικό ύφος μας κατηγόρησε για «οργανωμένο έγκλημα» και για «παντρέματα» μεταξύ συνδυασμών, ενώ ξεπέρασε κάθε λογική η προσπάθειά του να προβάλει την πρωτοβουλία μας ως κίνηση που στρέφεται κατά του υπαλληλικού προσωπικού του Δήμου, για το οποίο έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη το σεβασμό μας για το έργο και την προσφορά του.

Στηλιτεύουμε, επίσης, την επιεικώς απαράδεκτη συμπεριφορά της αντιδημάρχου, κ. Αγγελικής Πρίντεζη, η οποία εμφανώς εκνευρισμένη απέδωσε σε «μισογυνισμό» την εύλογη κριτική που της ασκήθηκε από στελέχη του συνδυασμού μας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να κρύψει τα προβλήματα «κάτω από το χαλάκι».

Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω αποτέλεσε το θεσμικό ατόπημα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Γιάννη Κεράνη, ο οποίος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις προτάσεις που κατατέθηκαν, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τη λειτουργία δημοκρατικών οργάνων.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, η δημοτική αρχή κράτησε κλειστά τα μάτια και αυτιά της απέναντι στα προβλήματα που παρουσιάζονται, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία, ούτε έχει την αίσθηση της πραγματικότητας για το τι ακριβώς συμβαίνει σε έναν τόπο που έχει κληθεί από το 2019 να διοικήσει.

Ειδικά στα θέματα καθαριότητας, η δημοτική αρχή είναι απόμακρη και έχει χάσει την επαφή με τις καθημερινές ανάγκες των δημοτών, αδυνατώντας να δώσει οποιαδήποτε κατεύθυνση σε οργανωτικό-επιτελικό επίπεδο και να διαχειριστεί σωστά το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, φέροντας απόλυτη ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει το νησί.

Αντί αυτών, επιδίδεται σε παραινέσεις για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας – αποδίδοντας ευθύνες ακόμη και σε δημότες και επισκέπτες – χωρίς να έχει καταρτίσει το παραμικρό προγραμματικό πλάνο και ασκεί πολιτική αυτοπροβολής μέσω των social media για αυτονόητες υποχρεώσεις των υπηρεσιών, τις οποίες προσπαθεί να «βαφτίσει» ως πρωτοβουλίες, έργο και μόχθο των αιρετών.

Εξαιτίας των αδυναμιών που παρουσιάζονται στη διαχείριση και κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών, αλλά και της ανάγκης ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για το μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας της Δ/νσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου, καταθέσαμε τις παρακάτω προτάσεις:

Α) Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής ή ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή αιρετών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία θα αναλάβει το σχεδιασμό του οδικού χάρτη που αφορά τη μελλοντική λειτουργία της Δ/νσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος.

Β) Εσωτερική ανασυγκρότηση της Δ/νσης και του εργατικού της δυναμικού. Ανακατανομή θέσεων και αρμοδιοτήτων για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η γενικότερη παραγωγικότητα της υπηρεσίας.

Γ) Εκτέλεση δρομολογίων αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων 7 ημέρες την εβδομάδα (και με διπλοβάρδιες το καλοκαίρι), για την κάλυψη όλων των αναγκών που παρουσιάζονται.

Δ) Ενίσχυση της Δ/νσης Καθαριότητας & Περιβάλλοντος με έναν τουλάχιστον διοικητικό εργαζόμενο και αποσυμφόρηση αυτής με μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, μιας και η τροποποίηση του οργανογράμματος παραπαίει εδώ και 3 χρόνια με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Ε) Σχεδιασμός για τη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων προσλήψεων συμβασιούχων με σκοπό την κάλυψη των εποχιακών αναγκών της τουριστικής περιόδου και υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης με ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων προς την κεντρική διοίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΣΤ) Εκπόνηση μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί το μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας της Δ/νσης Καθαριότητας & Περιβάλλοντος και των ανταποδοτικών υπηρεσιών της.

Ζ) Ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για το θέμα του υψηλού κόστους συμμετοχής στον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου με σκοπό την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Φορέα χωρίς να εκτροχιάζει τα οικονομικά των Δήμων.

(Visited 37 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*