Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη της ΠτΔ στη Σύρο – Τι περιλάμβανε το σημερινό πρόγραμμα (φώτος)

Newsroom
23/09/2022 21:04
 
 
 

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σύρο.

Το πρόγραμμα της Προέδρου ήταν αρκετά “σφιχτό” και περιλάμβανε, εκτός από την χθεσινή ανακήρυξή της σε Επίτιμη Δημότη Σύρου-Ερμούπολης, επισκέψεις σε εμβληματικά σημεία του νησιού, αλλά και την παρουσία της στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων ANIMASYROS 2022, στο θέατρο Απόλλων.

Κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Φεστιβάλ, η κα Σακελλαροπούλου ανέφερε στον χαιρετισμό της τα εξής:

«Με χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στο εμβληματικό θέατρο “Απόλλων” της Ερμούπολης, για να εγκαινιάσω την 15η διοργάνωση του διεθνούς Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ANIMASYROS 2022. Ένα φεστιβάλ με το χρώμα και το άρωμα των Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην καρδιά του Αιγαίου και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως, πόλος έλξης για τους κινηματογραφιστές του animation, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

Διατρέχοντας το πρόγραμμα, με εντυπωσίασε το εύρος της θεματικής, η ποικιλία των μέσων και των τεχνικών και η ευαισθησία των δημιουργών, που δεν αρκούνται σε άρτιες αισθητικά ταινίες, καθώς επιδιώκουν να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα μέσω μιας ιδιαίτερης γλώσσας, που ενεργοποιεί τη φαντασία και διευρύνει την παραδοσιακή αφήγηση. Να προσεγγίσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου – πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, κλιματική αλλαγή, μοναξιά, ανθρώπινες σχέσεις – με ποιητική ματιά, τόλμη, βάθος.

Φέτος το Φεστιβάλ τιμά, με ένα εκτενές αφιέρωμα, τις βαλτικές χώρες. Επισκέφθηκα πρόσφατα την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, θαύμασα τον δημιουργικό πυρετό που κυριαρχεί σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και περιμένω με ανυπομονησία να δω πώς έχει εξελιχθεί εκεί η τέχνη των κινουμένων σχεδίων. Με ανάλογο ενδιαφέρον και συγκίνηση θα υποδεχθούμε επίσης το αφιέρωμα στο σύγχρονο ουκρανικό animation. Και φυσικά τις ελληνικές δημιουργίες, την ταινία για τον αισθαντικό Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, και τις προτάσεις που αντλούν την έμπνευσή τους από τη μικρασιατική Καταστροφή και φιλοξενούνται στα εργαστήρια κινουμένων σχεδίων του εκπαιδευτικού προγράμματος. Θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πώς διαχειρίζονται οι νέοι δημιουργοί αυτό το βαθύ συλλογικό τραύμα της νεότερης ιστορίας μας και πώς ζωντανεύουν στην οθόνη τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.

Θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τη διοίκηση του ANIMASYROS για την άψογη διοργάνωση, τους φίλους και τους εθελοντές του Φεστιβάλ, τους συντονιστές – εκπαιδευτές, τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στηρίζουν από το 2008 τον θεσμό. Είναι μια συνάντηση αισθητική και πνευματική που μας μεταφέρει σε έναν μαγικό κόσμο. Ας τον απολαύσουμε».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση «Θαλασσογραφίες» της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, δεύτερη και τελευταία μέρα της επίσκεψης της στη Σύρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Βιομηχανικό Μουσείο, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) στην Άνω Σύρο και τοπικό τυροκομείο.

(φωτογραφίες: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας)

(Visited 201 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*