Ο Χάρης Βεκρής, υποψήφιος δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης – Ποιες οι προτεραιότητες της ομάδας «Σύρα, Σειρά Σου»

Newsroom
03/10/2022 23:59
 
 
 

 

Την απόφαση της διαδικτυακής ομάδας «Σύρα, Σειρά Σου» να κατέβει στον αυτοδιοικητικό «στίβο» και να διεκδικήσει τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης στις εκλογές του 2023 ανακοίνωσε απόψε από την πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Χάρης Βεκρής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα ΜΜΕ της Σύρου ο κ. Βεκρής και τα μέλη της ομάδας κ.κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Ηρακλής Κάϊλας και Γιώργος Στεφάνου αναφέρθηκαν επιγραμματικά στις θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης της ομάδας, δίνοντας ένα πρώτο «στίγμα» των θεμάτων με τα οποία πρόκειται να ασχοληθεί η ομάδα, η οποία – όπως τονίστηκε – αποτελείται από ενεργούς πολίτες, χωρίς κομματικές ή άλλου είδους δεσμεύσεις.

Από τις τοποθετήσεις τόσο του υποψήφιου δήμαρχου, όσο και των υπολοίπων μελών της ομάδας κατέστη σαφές ότι το προεκλογικό πρόγραμμα θα διαμορφωθεί κατόπιν επαφών και διαβουλεύσεων με τοπικούς φορείς, συλλόγους και ειδικούς, κυρίως όμως με τη συμβολή κάθε κατοίκου του νησιού. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι σκοπός της ομάδας είναι να αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών της Σύρου, στο πλαίσιο της συμμετοχικότητας, της ισότιμης αντιμετώπισης και της βιωσιμότητας, αλλά και μέσω της επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Βεκρής δήλωσε, μάλιστα, αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με παρωχημένες παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος όπως είπε, προκειμένου να κάνει ξανά τη Σύρο «πρωτεύουσα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια». Για τον λόγο αυτό, κάλεσε όσες και όσους θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στο όραμα της ομάδας «να αναδείξουν ζητήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουν λύσεις», μιας και «ενεργή συμμετοχή σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση».

Το κείμενο των βασικών αρχών και προτεραιοτήτων του Συνδυασμού «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», όπως ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έχει ως εξής:

Μετά από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τη δημόσια ζωή του νησιού, και 10 μήνες ενεργής παρουσίας, συζητήσεων και προβληματισμών, ανταλλαγής ιδεών με κοινό όραμα και διαφορετική οπτική για τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί και να οργανώνεται ο τόπος μας, τα μέλη της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» συμμετέχουν σε μία κοινή προσπάθεια για την εξεύρεση δραστικών λύσεων στα προβλήματα της Σύρου.

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές, η κίνηση «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» διεκδικεί την ψήφο των κατοίκων της Σύρου. Για μία Σύρο ανοιχτή και ανθρώπινη που διεκδικεί να προσφέρει περισσότερα στους κατοίκους της.

Ως επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, και εκφράζοντας το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας, διευκρινίζω πως η κίνηση μας είναι μια ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλου είδους δεσμεύσεις.

Δεν έχουμε σκοπό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με όσους διοίκησαν το Δήμο ως σήμερα. Θεωρούμε δεδομένο πως όσοι πέρασαν από τις θέσεις ευθύνης του Δήμου ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο και πως -ως ένα βαθμό- όλοι, κάτι κατάφεραν.

Στο σχεδιασμό μας από δω και πέρα, περιλαμβάνονται συναντήσειςμε τοπικούς φορείς, με συλλόγους και ειδικούς. Ανοίγουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε κάθε πολίτη του νησιού, που πιστεύει πως έχει κάτι να προτείνει, κάτι να συνεισφέρει σε αυτή την κοινή προσπάθεια, έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε πριν τις εκλογές, να έχει προκύψει μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή, και να έχει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας. Δύναμή μας είναι οι ιδέες και οι ελπίδες των Συριανών.

Ξεκινάμε με τις εξής αφετηρίες:
*Μία Σύρα ανοιχτή προς όλες και όλους: Ένα νησί που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των κατοίκων του, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα «θέλω» των παιδιών και των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Γι’ αυτό βασικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε χώρους και να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα για όλες και όλους.

*Προορισμός Σύρος: Αναδεικνύουμε το νησί μας, αξιοποιώντας και προστατεύοντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς του πόρους, επιδιώκοντας παράλληλα την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα γύρω νησιά, για να γίνει η Σύρος μια Πρωτεύουσα στην πράξη και όχι στα λόγια.

*Ένας τόπος ιδεών και δημιουργίας: Αναζωογονούμε δρόμους και σημεία του νησιού, δίνουμε λειτουργικότητα και ζωή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και εκτάσεις. Αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα για κοινωφελείς χρήσεις, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και δημιουργούμε χώρους έκφρασης για μικρούς και μεγάλους.

*Ένα νησί πράσινο: Αξιοποιούμε τις πολλές, παραμελημένες περιοχές του νησιού, δημιουργούμε πράσινους χώρους αναψυχής, βελτιώνουμε το μικροκλίμα.

*Ένα νησί καθαρό: Ενεργοποιούμε τοπικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

*Ένα νησί φιλικό προς το περιβάλλον: Προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή φτώχεια, ενισχύουμε τη βιώσιμη κινητικότητα.

*Ένα νησί Πρότυπο: Η Σύρος αξιοποιεί και αναβαθμίζει τις υποδομές της, βελτιώνοντας σημαντικά την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, ενημερώνεται, διεκδικεί, προσφέρει. Αναδεικνύει τον συμμετοχικό σχεδιασμό, προ(σ)καλώντας τους κατοίκους στη συμμετοχή λήψης αποφάσεων.

*Προσπάθεια επίλυσης χρόνιων ζητημάτων:
1) Αρχιτεκτονική κληρονομιά: αξιοποίηση Δημοτικής περιουσίας – κοινωνική κατοικία,

2) Στρατόπεδο: δημιουργία Πανεπιστημιούπολης – χώροι πρασίνου,

3) Νοσοκομείο: στήριξη στελέχωσης – κατασκευή νέας μονάδας,

4) Κυκλοφοριακό: θέσεις στάθμευσης – διασταυρώσεις σε Αξό, Λαλακιά, και Στρατόπεδο,

5) Λαζαρέτα: διάσωση κτιρίου λοιμοκαθαρτηρίου – αξιοποίηση μαρίνας,

6) Παραλιακό μέτωπο: ανάδειξη – ελεύθερη πρόσβαση,

7) Πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης: επισκευή – επανάχρηση,

8) Αθλητισμός: Γυμναστήριο Πευκακίων – Αθλητικό Κέντρο,

9) Πολιτιστικοί χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο – Πολιτιστικό Κέντρο «Μάνος Ελευθερίου»- Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου των Ελληνίδων,

10) ΑΙΓΑΙΟ FM.

Όσον αφορά στο θέμα των ναυπηγείων: Τιμάμε την ιστορία και την προσφορά του κλάδου στο νησί μας. Στηρίζουμε τη συνύπαρξη και επενδύουμε σε αυτήν. Πιστεύουμε στο διάλογο, στον αλληλοσεβασμό και στην ελευθερία του λόγου. Θέλουμε μόνιμη, σταθερή και ασφαλή εργασία για τους συμπολίτες μας που εργάζονται στον τομέα αυτό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα καθαρό περιβάλλον και ποιότητα ζωής για όλους. Πιστεύουμε πως ο Δήμος οφείλει να δρα αποφασιστικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να μην υπάρχει διχασμός στην τοπική μας κοινωνία.

Για όσα συμφωνούμε λοιπόν πως πρέπει στο νησί να αλλάξουν, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην προσπάθεια. Ενεργή συμμετοχή σημαίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση. Για το σκοπό αυτό από σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μας: είτε μέσω e-mail (info@syraseirasou.gr), είτε μέσω της συμπλήρωσης σχετικής φόρμας στο blog της ομάδας.

Καλούμε όσες και όσους ζουν ή απλά, αγαπούν τη Σύρο, να συμμετέχουν και να αναδείξουν ζητήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουν λύσεις. Επιπλέον, στη φόρμα μπορεί η καθεμία κι ο καθένας, να δηλώσει αν ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην ομάδα, στηρίζοντας εθελοντικά τις δράσεις της στο αντικείμενο που κατέχει.

(Visited 639 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*