Συνάντηση Ν. Λειβαδάρα και Αλ. Λεονταρίτη με στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. για τη συριανή άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Newsroom
04/11/2022 19:50
 
 
 

 

Με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, καθώς και του Τμήματος Μουσείων Νεώτερου Πολιτισμού κ.κ. Γιάννη Δρίνη, Ιωάννα Τζαβάρα και Μαρία Ζαχαράκη, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη.

Αφορμή της επίσκεψης των στελεχών του Υπουργείου στη Σύρο είναι η παράδοση του πιστοποιητικού για την εγγραφή του Συριανού Λουκουμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τους συνομιλητές κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν η συριανή άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι το Συριανό Λουκούμι, το Ρεμπέτικο, η τυροκομική παράδοση κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν προτάσεις που τέθηκαν εκατέρωθεν για την περαιτέρω ανάδειξή της, ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης σχετικών δράσεων προβολής.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (ως Μουσείο Νεώτερου Πολιτισμού) και στη μεγάλη σημασία του για τη βιομηχανική ιστορία της χώρας μας. Τονίστηκαν, μάλιστα, τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ένταξή του στις Πολιτιστικές Διαδρομές Βιομηχανικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και από τη συμμετοχή του ως μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) από το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η – από κοινού – συνεργασία Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα, που είναι η ένταξη του Βιομηχανικού Μουσείου στο Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων του Υπουργείου, έναν θεσμό που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*