Μια Σύρα φιλική προς τα παιδιά και όλους τους πολίτες θέλει η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

Newsroom
23/11/2022 11:49
 
 
 

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των επιμέρους μέτρων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Έργων & Δράσεων 2024 – 2028, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από συναντήσεις με τοπικούς φορείς, με συλλόγους και ειδικούς, ο συνδυασμός «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» παρουσίασε το Μέτρο 1.1 του Άξονα 1: Μια Σύρα ανοιχτή προς όλες και όλους, που αφορά στην κατάρτιση & υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την απόκτηση του τίτλου «Νησί Φιλικό προς τα Παιδιά» του Προγράμματος “CHILD FRIENDLY CITIES” της UNICEF.

Το 1996 η UNICEF πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει τα δικαιώματα των παιδιών σε επίπεδο καθημερινότητας, μέσα από τη δημιουργία πόλεων φιλικών στα παιδιά (CHILD FRIENDLY CITIES, CFC). Έκτοτε, δεκάδες πόλεις στον πλανήτη έχουν θέσει την υποψηφιότητά τους ή έχουν ήδη κατακτήσει τον τίτλο αυτό.

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα εγκαινίασε το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» τον Μάιο του 2021, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. Έως σήμερα, οκτώ Δήμοι της χώρας έχουν υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για την εφαρμογή πιλοτικού τριετούς προγράμματος.

Τι είναι το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά»;
Μια Συμφωνία -Μνημόνιο μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας επιτροπής της UNICEF, που περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένη διάρκεια (συνήθως 3 έτη) και στόχους, αφού πρώτα γίνει μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού των παιδιών.

Ποιος είναι ο στόχος του;
Η δημιουργία ενός νησιού που προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών σε δωρεάν υγεία, παιδεία, βασική διατροφή, ασφάλεια στον δρόμο, σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής και τέλος, στην πρόσβαση στον αθλητισμό.

Πώς υλοποιείται;
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ορίζει μια ομάδα υπευθύνων για τον συντονισμό της υλοποίησης του Προγράμματος. Η συνεισφορά εθελοντών και χορηγών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στην όλη προσπάθεια. Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι στο συντονισμό των φορέων, της χρηματοδότησης και των πολιτικών που απαιτούνται για να παραδοθεί μια πόλη φιλική προς τα παιδιά. Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων είναι απαραίτητη, καθώς και εάν οι εφαρμοζόμενες στρατηγικές είναι αποτελεσματικές. Τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενημερώνεται το κοινό για την πρόοδο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

Ποια τα οφέλη;
Ένα νησί φιλικό προς τα παιδιά, είναι φιλικό προς όλους.

Σε συνέχεια της πρότασης για τη διεκδίκηση του τίτλου «Νησί φιλικό στα παιδιά», ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος (διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παιδίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και εισηγητής του Μέτρου 1.1. Κατάρτιση & Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την απόκτηση του τίτλου «Νησί Φιλικό προς τα Παιδιά» του προγράμματος “CHILD FRIENDLY CITIES” της UNICEF, στο Πρόγραμμα Έργων και Δράσεων 2024 – 2028 της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ») έγραψε σχετικό υποστηρικτικό άρθρο, το οποίο παρατίθεται παρακάτω.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά της, η ομάδα «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» καλεί όσες και όσους ζουν στη Σύρο ή απλά την αγαπούν, να συμμετέχουν και να αναδείξουν ζητήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουν λύσεις, είτε μέσω e-mail (info@syraseirasou.gr), είτε μέσω της συμπλήρωσης σχετικής φόρμας στο blog της ομάδας.

Το άρθρο του κ. Παπαδόπουλου

 

(Visited 74 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*