Λαμπρός ο εορτασμός του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου (φώτος)

Newsroom
08/12/2022 15:42
 
 
 

 

Με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου «Άγιε Νικόλα, παρακαλώ σε, σε όλα τα πέλαγα λουλούδια στρώσε» ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ επέλεξε την ευχετήρια προσλαλιά του προς το λαό της Σύρου στην Πλατεία Μιαούλη, όπου είχε κατευθυνθεί η πάνδημη λιτανεία της Αγίας Εικόνας και του ιερού αποτμήματος των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.

Προηγούμενως, στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, είχε τελεστεί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπάνιας κ. Παντελεήμονος, συνιερουργούντων του  Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τη λειτουργική συμμετοχή Εφημερίων της Σύρου και εκ των Ιερών Μητροπόλεων Βεροίας και Κηφισίας.

Τον θείο λόγο εκήρυξε πνευματικώτατα και διδακτικώτατα ο Μητροπολίτης Βεροίας, ο οποίος εστίασε τη διδαχή του στη θαυματουργική παρουσία του Αγίου Νικολάου στη ζωή των πιστών και, αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του, ευχήθηκε στον κλήρο και το λαό της Σύρου ο Άγιος Νικόλαος να προφθάσει και να προσφέρει τη λύτρωση εκ πάσης ανάγκης και να τον σώσει, ταις ικεσίαις του.

Παρέστησαν: ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Γ.Γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Κουτουλάκης, ο Επίσκοπος Ρωμαιοκαθολικών Σύρου κ. Πέτρος, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης, η εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Κυκλάδων κα Αικατερίνη Μονογυιού, ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Φόρτωμας, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ. Λειβαδάρας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Αθανασίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δαδάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών, ο Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο εκπρόσωπος της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κυκλάδων και Ερμουπόλεως, ο Διοικητής και Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Φρούραρχος Σύρου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Ερμουπόλεως, Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, οι Πρόεδροι, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Εργατικού Κέντρου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκπαιδευτικοί και μαθητές με τις σημαίες των Σχολείων και μέγα πλήθος συριανών, που είχαν συρρεύσει και κατακλύσει τον περίλαμπρο Ιερό Ναό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνας και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου, το Λύκειο Ελληνίδων, προσκόπους και μαθητές, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές τα ρυμουλκά Λιμένος Σύρου «ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και «ΠΑΝΑΓΙΑ», και τα σκάφη της Πλοηγικής Υπηρεσίας Σύρου, του Ομίλου Φουσκωτών Σύρου, των αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος, του ναυπηγείου του Νεωρίου και ιδιωτών.

Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο κ. Δωρόθεος Β’ απηύθυνε τις ευχές του σε όλους τους Ναυτικούς και τους κατοίκους της Σύρου, και εν συνεχεία, κατά τα ειωθότα, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης απηύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου.

Ακολούθως η λιτανεία, κατηυθύνθηκε προς την πλατεία Κανάρη, “συνοδευόμενη” διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, και με ελιγμούς, συριγμούς και πίδακες νερού από το κατέπλευσαν επιβατηγό πλοίο Blue Star Paros, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο κ. Δωρόθεος Β΄ ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, μετά το πέρας της οποίας ο  Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο κ. Κουτουλάκης, ο κ. Βρούτσης και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια.

Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη λαμπρότητα των εορταστικών Εκδηλώσεων και ιδιαιτέρως τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, τον συνεφημέριό του, Πρεσβ. Λουκά Βασάλο, τον Τελεταρχήσαντα Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου, την Attica Group, τον Αθανάσιο και την Μαρίνα Μαρτίνου, τον Γραμματέα της Μητροπόλεως κ. Αλεξ. Μαρκουίζο και τους υπαλλήλους, τους Επιτρόπους, τους Ιεροψάλτες, τα Μέλη της πολυφωνικής χορωδίας και την κα Γλύκα που συνόδευσε στο αρμόνιο, και τους διακονητές του Ναού.

(Πηγή: Ι.Μ. Σύρου)

(Visited 160 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*