Προγραμματισμένη συνάντηση με ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Άρης Ρώτας και μέλη του συνδυασμού του, μετά από ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο πρώτος, στο πλαίσιο έναρξης διαλόγου για την ανάπτυξη του τουρισμού της Σύρου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, ο κ. Ρώτας επιχείρησε μία συνοπτική παρουσίαση του οράματος και του προγράμματος που έχει για το συγκεκριμένο θέμα ο συνδυασμός του, με βάση δύο βασικούς άξονες: τα έργα υποδομής και τις διάφορες δράσεις τουριστικής προβολής της Σύρου.
Αναφορικά με τον τομέα των υποδομών
Ο κ. Ρώτας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα δημοπράτησης και λειτουργίας της μαρίνας της Ερμούπολης, η μη αξιοποίηση της οποίας – όπως τόνισε – «είναι μύθος».
«Παρά τα όποια προβλήματά της, αποτελεί τη μοναδική μαρίνα έτοιμη για αξιοποίηση σε όλο το Νότιο Αιγαίο, γεγονός πολύ σημαντικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές» επισήμανε, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε μια σύντομη ανάλυση της δυναμικής που έχει η μαρίνα στον τομέα της αύξησης της τουριστικής κίνησης: «Μιλάμε για αφίξεις σκαφών που θα φέρουν περί τις 1.000 διανυκτερεύσεις ανά εβδομάδα, επί 6 μήνες το χρόνο, και τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήνουμε αναξιοποίητο».
Αναφέρθηκε, επίσης και στη στόχευσή του για χωροθέτηση τουριστικού καταφυγίου στο βόρειο τμήμα του λιμανιού της Ερμούπολης, το οποίο – σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των κτιρίων του Τελωνείου – θα εκτοξεύσει, σύμφωνα με τον κ. Ρώτα, την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στο νησί και θα φέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία, στον εμπορικό κόσμο, στο χώρο της εστίασης κλπ., δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Ακόμη, εξετάζεται η χωροθέτηση κι άλλων τουριστικών καταφυγίων, όπως π.χ. στο Φοίνικα ή και αλλού, σε μία προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού, που θα δώσει σημαντική τόνωση στην τοπική οικονομία.
Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στο οποίο έγινε αναφορά ήταν η αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και κτιρίων, ώστε να γίνουν ελκυστικά για τους επισκέπτες, μέσα από έργα που περιλαμβάνουν: -αναπλάσεις παραλιών,
-ανάπτυξη χώρων πρασίνου,
-μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης,
-αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δημοσίων κτιρίων,
-αγορά – χωροθέτηση σύγχρονων χώρων στάθμευσης, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στα χωριά, αλλά και στις πολυσύχναστες παραλίες.
Αναφορικά δε, με το τελευταίο, ο κ. Ρώτας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή από το δήμο είναι η αγορά και χωροθέτηση χώρων στάθμευσης τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στα χωριά και στις πολυσύχναστες παραλίες, καθώς και η ανάπτυξη των χωριών του νησιού είναι εξίσου σημαντική για τη βελτίωση όχι μόνο του τουριστικού προϊόντος, αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Σύρου».
Σχετικά με τις λοιπές δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο κ. Ρώτας μίλησε για:
*Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ετήσιας στοχευμένης προβολής του βασικού τουριστικού προϊόντος της Σύρου (καλοκαιρινός προορισμός), αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού σε σχέση με τα άλλα νησιά (αρχιτεκτονική – «το νησί των αντιθέσεων», νοσοκομείο, ασφάλεια, ήπιο κλίμα κ.α.), για τα επόμενα 5 χρόνια αδιαλείπτως, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση της ζήτησης αλλά και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. «Πρέπει η Σύρος να μπει στο ράφι επιλογών των υποψήφιων πελατών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
*Την ενίσχυση της τουριστικής προβολής σε εσωτερικά και διεθνή ΜΜΕ, δημοσιογραφικά site κλπ. και στην ανάγκη συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις προβολής τουριστικών προϊόντων.
*Τη δημιουργία ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σε πληροφορίες έντυπου και ηλεκτρονικού οδηγού με τα αξιοθέατα της Σύρου,
*Τη δημιουργία e-portal πληροφοριών.
*Την κατάρτιση και προβολή ενός φιλόδοξου προγράμματος πολιτιστικών δράσεων.
*Τις ενέργειες για περαιτέρω ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας.
*Τις αναγκαίες «διεκδικητικές» επαφές με αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες για την καλύτερη συνδεσιμότητα του νησιού.
*Τη σύνδεση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Σύρου με τον τουρισμό.
*Δράσεις επιμόρφωσης των επιχειρηματιών σε θέματα τουρισμού, σε συνεργασία με το επιμελητήριο Κυκλάδων.
Επίσης, έγινε προσπάθεια να καταρριφθούν «μύθοι» που υποστηρίζουν ότι η Σύρος δεν μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά, κάνοντας σύγκριση με άλλα κοντινά νησιά των Κυκλάδων, τα οποία έχουν πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Σύρος μπορεί, αρκεί να το πιστέψει και να το προσπαθήσει, με στοχευμένες ενέργειες, ώστε να «δημιουργήσει τη ζήτηση».
Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα καταγραφής των εντυπώσεων από τους επισκέπτες όταν αυτοί αποχωρούν από το νησί, προκειμένου να συλλέγεται η απαραίτητη και στοχευμένη πληροφορία για τον προορισμό, ώστε μέσω αυτής, οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και η δημοτική αρχή να προβούν στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.
Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι του τουρισμού υπέβαλαν μία σειρά αξιόλογων προτάσεων, όπως την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης της προώθησης της Σύρου στο εξωτερικό σε εκθέσεις, δημοσιογραφικά site κλπ., την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και της γαστρονομίας, του weekend destination, του island hopping και άλλα.
Επίσης, αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν προβλήματα, όπως ο μικρός αριθμός ξεναγών και η έλλειψη σύνδεσης μεμονωμένων προσπαθειών, καθώς και η έλλειψη φορέα διαχείρισης προορισμού.
Κλείνοντας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για το εξαιρετικό επίπεδο προτάσεων και ιδεών και δεσμεύτηκε ότι αυτές θ’ αποτελέσουν αντικείμενο σχολαστικής επεξεργασίας και αξιολόγησης κατά την κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού για τον Τουρισμό για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.