Σύρος: Τριήμερος εορτασμός της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Newsroom
20/03/2023 12:20
 
 
 

 

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 ξεκινά στη Σύρο ο τριήμερος εορτασμός της φετινής Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής:

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
1. Τριήμερος γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οικιών και πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι από την 8η πρωινή ώρα της 23ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων καθώς και των Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της με αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
09:00 Εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

15:45 Προσκύνημα μαθητών Σχολείων, σπουδαστών και Προσκόπων, που θα προσέρχονται συντεταγμένοι με επικεφαλής τους καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Κατάθεση στεφανιών ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (περιοχή προσφυγικού συνοικισμού Ξηροκάμπου)
Από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

ΩΡΑ 16:00 ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ (Διοικητή του Οχυρού «Ρούπελ» κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής το 1941)
Από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου και από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Άμεση αναχώρηση από την Πλατεία Μιαούλη για το Ηρώο των Πεσόντων (Πλατεία Ηρώων)

ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 4ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του ΕΝΕ.Ε.ΓΥ – Λ Σύρου, του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου και τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ
Από μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Από μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ” Σύρου και του 3ου Γυμνασίου Σύρου.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ ΚΑΝΑΡΗ
Από σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου και από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου.

ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ
Από μαθητές του Γενικού Λυκείου Σύρου και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

07:30 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της πόλης.

08:00 Έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο με συμμετοχή τμήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

09:30 Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας στις κατά τόπους ενορίες, προσκύνημα και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και μαθητές των Εκπαιδευτικών Μονάδων Άνω Σύρου, Βάρης και Ποσειδωνίας, ως εξής:

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Ο Άγιος Γεώργιος», του «Βαμβακάρειου» Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου και εκπροσώπους τοπικών αρχών .

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΒΑΡΗΣ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΑΛΗΣΣΑ
Από αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ
Από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών .

10:30 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β’ (τέλος προσέλευσης στον Ιερό Ναό, ώρα 10:25).

10:50 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας μετά το πέρας της Δοξολογίας (εντός του Ι.Ν.) από την επικοινωνιολόγο – δημοσιογράφο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κα Φλώρα Μπαρμπέτα.

11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων τηρουμένης της με αρ. 76632/20.10.2021 (ΦΕΚ 4961/τ.Β/26.10.2021) υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει, με ευθύνη των τελεταρχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κωνσταντίνο Μουρσελά και Αλέξιο Μαραντζίδη.

Σιγή ενός λεπτού – ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

11:30 Αποκάλυψη της πολεμικής σημαίας από το ΤΕΘ Ερμούπολης έμπροσθεν του ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη.

11:40 Παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Η Σοφία της Παράδοσης», της μαθητιώσας νεολαίας, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης.

Αρμόδιος για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης, ορίζεται ο υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων κ. Λάζαρος Τσιομπάνης.

Για την κατάρτιση του προγράμματος εορτασμού και την παρουσίαση της παρέλασης, ορίζεται η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Κατερίνα Σιγάλα.

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Η Σοφία της Παράδοσης» και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», θα παρουσιάσουν εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.

18:50 Υποστολή της Σημαίας (όπως και κατά την έπαρση).

(Visited 120 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*