Αγάπησαν τον τόπο τους από μικρή ηλικία και ανέλαβαν να τον προβάλουν με τον πλέον αναγνωρίσιμο τίτλο, αυτόν του ξεναγού.
Πρόκειται για τους μαθητές στην Σύρο, οι οποίοι την Τετάρτη 2 Αυγούστου, επέστρεψαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σύρου, αναλαμβάνοντας δράση, έπειτα από μία μικρή διακοπή, λόγω πανδημίας.
Οι πρώτοι «μικροί ξεναγοί» είχαν εμφανιστεί πριν από 30 χρόνια, και αυτό είναι ένας μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η Αλίκη Λεονταρίτη, αντιδήμαρχος πολιτισμού Σύρου. Σήμερα η ομάδα των παιδιών υποδέχθηκε την ΕΡΤ3 στην αίθουσα των δημοτικών συνεδριάσεων με τον πλούσιο διάκοσμο.
Στο δημαρχιακό μέγαρο Σύρου, ένα χώρο πλούσιο σε ιστορία και πολιτισμό ξεκίνησε μια πρωτοβουλία, ως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από μία ιδέα της Μαρίας Ρώτα.
Αυτός ο θεσμός, για πολλά χρόνια, από το 1993 εκπαίδευσε ως μικρούς εθελοντές ξεναγούς, δεκάδες παιδιά, τα οποία και μεγάλωσαν, έγιναν φοιτητές και στη συνέχεια επαγγελματίες. Ένας από τους εθελοντές εκπαιδευτές, ο Νίκος Γουτσίκας, οικονομολόγος, εθελοντής εκπαιδευτικός, ο οποίος ήταν ένας από τους μικρούς ξεναγούς. Ξεκίνησε ως μαθητής, εκπαιδευόμενος στο πρόγραμμα, σε ηλικία 9 ετών στην αίθουσα Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, και σήμερα ανέλαβε να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά.
Σε βάθος χρόνου είχε ξεναγήσει, όλους τους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους προέδρους της βουλής, όπως και πρεσβευτές από άλλες χώρες, που είχαν επισκεφτεί το Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμουπόλεως, ένα κτήριο έργο τέχνης, σχεδιασμένο από τον Ερίκο Τσίλλερ, ένα σύμβολο της δύναμης της πόλεως από μια άλλη εποχή.
Την μεγάλη έκπληξη βιώνουν οι τουρίστες που αρχικά δεν πιστεύουν ότι σε τέτοια ηλικία τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, αναφέρει ο κ. Γουτσίκας.
Οι μικροί ξεναγοί καλύπτουν τις ανάγκες της έκθεσης αντιγράφων Κυκλαδικής τέχνης και την έκθεση των έργων και της πολιτιστικής κληρονομιάς που φιλοξενείται στο δημαρχείο. Στόχος των αρμοδίων είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να καταστεί ένα μοναδικό στον κόσμο θεσμό.
Άλλωστε μόνο αν τα παιδιά γνωρίσουν την ιστορία τους και αναλάβουν να την μεταφέρουν ως πρεσβευτές της χώρας, μπορούν να αγαπήσουν τον τόπο τους. Κάπως έτσι αλλάζουν οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις, σε μια χώρα, που υπέστη πολιτισμικό σοκ τα τελευταία σαράντα χρόνια και οι μελλοντικές γενιές κινδυνεύουν να απολέσουν πλήρως την ταυτότητά τους. Μια πρωτοβουλία που θα ήταν ευπρόσδεκτη εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προσφέροντας ενδεχομένως κάποια κίνητρα στους μαθητές, προκειμένου να το αγκαλιάσουν.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις