Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης: «Να διεκδικήσουμε ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά»

Newsroom
15/11/2023 10:49
 
 
 

 

Ο τραυματισμός μαθητή του Γενικού Λυκείου Σύρου από πτώση σοβάδων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος υπήρξε η αφορμή για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Σε αυτή, επιρρίπτονται διαχρονικές ευθύνες τόσο στις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές, όσο και στις δημοτικές αρχές που τις ακολουθούν, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών». Ταυτόχρονα, η παράταξη απαιτεί την πραγματοποίηση τεχνικών/αντισεισμικών ελέγχων όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς και την άμεση καταγραφή των προβλημάτων τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου-Ερμούπολης:
Με δραματικό τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών στα σχολεία της Σύρου. Ο τραυματισμός μαθητή στο ΓΕΛ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από πτώση σοβάδων είναι αποτέλεσμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία του νησιού.

Ποιος φταίει όμως για αυτή την κατάσταση; Είναι άραγε ο κακός καιρός, η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή; Όχι! Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του… «πάμε και όπου βγει».

Η ευθύνη βαραίνει τις κυβερνήσεις που διαχρονικά με τις πολιτικές της υποχρηματοδότησης για τις επισκευές και τις εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών κ.α. έχουν οδηγήσει τα σχολεία, αλλά και άλλα κτίρια και υποδομές του δήμου, σε οριακή κατάσταση. Βαραίνει, επίσης, και τις Δημοτικές Αρχές που αποδέχονται και υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα ο δήμος να ακριβοπληρώνει εργολάβους για την υλοποίηση των έργων.

Ειδικά για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων για το τρέχον σχολικό έτος ο διαγωνισμός για τη σχετική εργολαβία με προϋπολογισμό ύψους 170 χιλ. ευρώ βγήκε άγονος, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των σχολείων να είναι στον αέρα.

Παρομοίως, «γεννά» σοβαρή ανησυχία και η άκαρπη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων με εργολάβους για το έργο των 200 χιλ. ευρώ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ώστε να γίνουν εργασίες για την απόλυτη ασφάλεια των μικρών παιδιών και οι δομές να συμμορφωθούν.

Τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», έχουμε επανειλημμένως απαιτήσει την πραγματοποίηση ουσιαστικών τεχνικών και αντισεισμικών ελέγχων όλων των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας. Στο πλάι του μαθητικού, γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος διεκδικούμε ασφαλείς και ολοκληρωμένες υποδομές στα σχολικά κτίρια για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά μας.

Απευθυνόμαστε, για μια ακόμη φορά, στη Δημοτική Αρχή και τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τους καλούμε να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τα σχολεία απολύτως ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στο σχολικά συγκρότημα των Λυκείων και των υπολοίπων σχολικών μονάδων του νησιού.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να μην περιμένουν πότε θα γίνει το επόμενο «ατύχημα», αλλά να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*