Στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για 20 χρόνια η Πινακοθήκη Κυκλάδων

Newsroom
28/11/2023 13:56
 
 
 

 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 174341/27-11-2023 απόφαση της Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και της Δ/σης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, παραχωρήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δωρεάν και για διάστημα 20 ετών, ο χώρος του Τελωνείου της Ερμούπολης, συνολικού εμβαδού 657,18 τ.μ., στον οποίο στεγάζεται εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, η Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Ο συγκεκριμένος χώρος, αρχικά, είχε παραχωρηθεί προσωρινά από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον Δήμο τον Μάιο του 1994, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων ενός τριημέρου, με την ονομασία «Αιγαίο-Κύπρος», που είχε διοργανώσει εκείνη την περίοδο η Πινακοθήκη Πιερίδη και το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, με τη συνεργασία του τότε Δήμου Ερμούπολης. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και χορό.

Ο μεγάλος Συριανός ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης είχε προτείνει τότε στον Δήμο να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος, ιδανικός να στεγάσει τα έργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, τα οποία είχαν δωριστεί με αφορμή τις εκδηλώσεις, με σκοπό την ίδρυση και δημιουργία, σε βάθος χρόνου, μιας αξιόλογης Πινακοθήκης.

Ο συγκεκριμένος χώρος του Τελωνείου, που επιλέχθηκε τελικά, ήταν στην κυριολεξία ένας κρυμμένος θησαυρός. Χρησιμοποιούταν μέχρι εκείνη τη στιγμή από την αρμόδια κρατική υπηρεσία ως «νεκροταφείο» παλαιών αυτοκινήτων, τα οποία επρόκειτο να δημοπρατηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά την επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων, ζητήθηκε από τον Δήμο η παράταση της παραχώρησης για ένα ακόμη τρίμηνο, για τις ανάγκες της έκθεσης και στη συνέχεια, με κοινή απόφαση του τότε νομάρχη Παναγιώτη Κοντογεώργη και του πρώην δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, αποφασίστηκε η μη παράδοση του χώρου στο Υπουργείο Οικονομικών και η έναρξη των προσπαθειών για την οριστική του παραχώρηση στον Δήμο.

Ωστόσο, παρά τον αδιάκοπο αγώνα του Δήμου και τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια η παραχώρηση του χώρου, αλλά αντίθετα υπήρξαν πιέσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για την παράδοσή του, ενώ δεν έλειψαν ακόμη και οι απειλές για ποινικοποίηση της υπόθεσης, σε περίπτωση συνέχισης της αυθαίρετης κατάληψής του.

Σήμερα, μετά από διαχρονικές και μεθοδικές ενέργειες της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Αλίκης Λεονταρίτη και με τον συντονισμό του Δημάρχου κ. Νικόλαου Λειβαδάρα, το Υπουργείο Οικονομικών ικανοποίησε το διαχρονικό αίτημα του Δήμου και παραχώρησε τον μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής χώρο που στεγάζεται η Πινακοθήκη Κυκλάδων, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για χρονική διάρκεια σε πρώτη φάση μιας εικοσαετίας.

Με αυτόν τον τρόπο, παύει πλέον να βρίσκεται η Πινακοθήκη κάτω από ένα μετέωρο και αμφισβητούμενο καθεστώς. Ο χώρος αυτός, στον οποίο έχουν φιλοξενηθεί τα έργα σχεδόν όλων των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων και στον οποίο, τόσο οι Συριανοί φιλότεχνοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, έχουν απολαύσει μεγάλες εικαστικές στιγμές, περνάει πλέον με κάθε επισημότητα στην ευθύνη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*