Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης: «Καμία σκέψη για αύξηση δημοτικών τελών!»

Newsroom
01/02/2024 14:00
 
 
 

 

Ανακοίνωση για τα δημοτικά τέλη του 2024 και τη φορολογική πολιτική του Δήμου εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου-Ερμούπολης, με αφορμή την απόφαση επικαιροποίησης των Δημοτικών Τελών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 29 Γενάρη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη που καταψήφισε τα τέλη και η μόνη που τάχθηκε καθαρά ενάντια στις επερχόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, «χωρίς “ναι μεν, αλλά” και αστερίσκους του τύπου “θα ψηφίσουμε αυξήσεις Δημοτικών Τελών εφόσον υπάρχει αιτιολόγηση που θα μας καλύπτει”, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της “Σύρου Εξαρχής”» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει ως εξής:

Θυμίζουμε πως σε πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή, κατά την ενημέρωση από την οικονομική υπηρεσία ειπώθηκε πως «θα έπρεπε να έχουμε μια μεγάλη αύξηση τα τελευταία 2-3 χρόνια στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού» και προοιώνισε αυξήσεις για το 2025 της τάξης του 50-70%.

Αυτά είναι τα όρια της «ανταποδοτικότητας» και της «οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου», στο όνομα των οποίων πίνουν νερό διαχρονικά όλες οι Δημοτικές Αρχές του νησιού μας. Μαζί με τα 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων που καλούμαστε να πληρώσουμε το 2024 με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, ερχόμαστε να πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα στο Δήμο για υπηρεσίες που πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική φορολογία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετείται ξεκάθαρα για το ζήτημα των δημοτικών τελών και της συνολικότερης φορολογικής πολιτικής του Δήμου. Για εμάς το πάγωμα των Δημοτικών Τελών τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρκετό. Τη στιγμή που εδώ και χρόνια ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα, η ενεργειακή φτώχεια φουντώνει, η γενικότερη αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων έχει πέσει στα τάρταρα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυτό που χρειάζεται άμεσα, για να δοθούν έστω κάποιες ανάσες στον κόσμο που υποφέρει, είναι μειώσεις και όχι παγωμένα τέλη που ισοδυναμούν με αυξήσεις ή πολύ περισσότερο, αυξήσεις τελών, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», αλλά και για να καλύψουν τις τρύπες από τη λειψή κρατική χρηματοδότηση.

Σε αυτή την βάση αυτή προτείνουμε, άμεσα, τη διεύρυνση των κατηγοριών που είτε απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη είτε δικαιούνται μειώσεις, ως εξής:

Επιπλέον, προτείνουμε την θεσμοθέτηση των εξής επιπρόσθετων συντελεστών:
Για τον οικιακό συντελεστή:
-Μείωση του συντελεστή σε χώρους βοηθητικής χρήσης κατοικιών (αποθήκες, γκαράζ, ημιυπαίθριοι, κ.τ.λ.) στο 50% του Οικιακού.

Για τον επαγγελματικό συντελεστή:
-Μειωμένο συντελεστή για βοηθητική χρήση (αποθήκες, υπόγεια, πατάρια κ.τ.λ.) στο επίπεδο του οικιακού για τους βοηθητικούς χώρους.
-Ξεχωριστό συντελεστή για κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικούς συλλόγους και Ιδρύματα, στο ύψος του συντελεστή για τους βοηθητικούς χώρους.

Θέσπιση ξεχωριστού αυξημένου επαγγελματικού συντελεστή για επιχειρήσεις μεγάλης κερδοφορίας στο διπλάσιο αυτού για τους μικρούς επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι: Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ (αλυσίδες), Τράπεζες, πολυκαταστήματα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, εταιρείες Logistics, εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος, Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κ.α.

Την ανταπόδοση του φόρου διαμονής από ξενοδοχεία και airbnb (citytax) στο Δήμο.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ!

Η προσπάθεια να φορτωθούν κι άλλα βάρη στον λαό, όταν η κερδοφορία των ομίλων σπάει όλα τα ρεκόρ, με τις πλάτες και των δημοτικών αρχών, πρέπει να βρει απέναντι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Να απαιτήσουμε: Καμία αύξηση – μείωση των δημοτικών τελών – να επιβαρυνθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους για την αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, όπου θα κατευθυνθούν και οι αυξημένοι πόροι από τη φοροαφαίμαξη με τα δημοτικά τέλη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 29 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*