Είναι η Σύρος «νησί της σιωπής»; Τι απαντά ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Newsroom
29/02/2024 00:13
 
 
 

 

Ο τίτλος «Το νησί της σιωπής» αλλά και όσα ακούστηκαν στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας για ένα ρεπορτάζ στο νησί της Σύρου…

Το «Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος» στη Σύρο πραγματοποίησε εκδήλωση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου με το παραπάνω θέμα και με εισηγήσεις σχετικές με τα προβλήματα ρύπανσης στη θάλασσα μέσα στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Το πρώτο θέμα ήταν η έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) με δύο εισηγητές, τον Κυκλαδίτη Φραγκίσκο Μιχάλη, Περιφερειακό Σύμβουλο εκλεγμένο με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κ. Νίκο Ζαχαρόπουλο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και τον παιδίατρο στο Νοσοκομείο Σύρου Ιορδάνη Παπαδόπουλο.

Οι ομιλητές διατύπωσαν την γνώμη τους σχετικά με τα συμπεράσματα της περιβαλλοντικής έκθεσης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε..

Για το θέμα το naxostimes.gr επικοινώνησε με κατοίκους της Σύρου και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι Συριανοί και η Σύρος, όχι μόνο δεν είναι «της σιωπής», αλλά έχουν και φωνή και μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο τους.

«Αν και δεν είναι Συριανοί, όσοι ασχολούνται με το “Παρατηρητήριο” και δεν γνωρίζουν τους κατοίκους, ούτε πόσο τους νοιάζει ο τόπος τους, εμείς τους ευχαριστούμε που υπάρχουν. Μας δίνουν με όσα πράττουν και λένε μία ακόμα ευκαιρία, για να τους δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, ώστε να μην έχουν τη λανθασμένη εντύπωση πως είμαστε το “νησί της σιωπής”» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και πρόεδρος των αμμοβολιστών Γιάννης Μπάιλας.

Ο κ. Μπάϊλας εκφράζοντας την ανησυχία του για τα όσα ειπώθηκαν και ακούστηκαν κατά την εκδήλωση, επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και ζήτησε υπεύθυνες απαντήσεις για τα όσα είπαν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

«Παρακολούθησα την εκδήλωση από το διαδίκτυο και μετά από συζητήσεις με συντοπίτες μου, αλλά και με συναδέλφους μου, έκανα το εξής απλό. Με ένα email, που έστειλα στους υπεύθυνους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την έκθεση αυτή, ζήτησα να απαντήσουν σε όσα είπαν οι “ειδικοί” που μίλησαν στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου, με μια μόνο ερώτηση: “κ. Χατζηανέστη καλημέρα. Ονομάζομαι Γιάννης Μπάιλας και είμαι Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και Πρόεδρος των αμμοβολιστών. Μετά την εκδήλωση του Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος Σύρου στις 24/2/2024 και τις ομιλίες των Φραγκίσκου Μιχάλη (Μηχανικός μεταλλίων, Μεταλλουργός) και του Ζαχαρόπουλου Νίκου (Μηχανικός μεταλλίων Μεταλλουργία), που ουσιαστικά απορρίπτουν την έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., τα ερωτηματικά που προκάλεσαν είναι πολλά και μεγάλα και πρέπει να απαντηθούν. Το σημαντικότερο ερώτημα νομίζω πως είναι: Κινδυνεύει η υγεία μας;» σημειώνει ο κ. Μπάιλας που παραθέτει αυτούσια την απάντηση που έλαβε από τον Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
Γιάννη Χατζηανέστη.

«Η έκθεση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον κόλπο της Ερμούπολης και νομίζω ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν αμφισβητούνται από κανένα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ερμηνείες και την αξιολόγηση των μετρήσεων που πιθανόν να δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία μπορούν όμως να απαντηθούν εφόσον μας τεθούν. Είναι εύλογη η αγωνία σας για πιθανό κίνδυνο της υγείας σας, όμως αυτό δεν έχει σχέση με τις μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε , αλλά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε και των αλιευμάτων που καταναλώνετε. Σε ότι αφορά την κολύμβηση ο κίνδυνος για την υγεία μπορεί να υπάρξει κυρίως από την παρουσία μικροβιακού φορτίου και όχι από τις φυσικοχημικές παραμέτρους του θαλασσινού νερού. Στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες» απάντησε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Γιάννης Χατζηανέστης.

Μετά από τα παραπάνω ο κ. Μπάιλας ζητά από τους ομιλητές της εκδηλωσης του Παρατηρητήριου να θέσουν τα ερωτήματά τους δημόσια προς τους αρμόδιους, και όχι να επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό στους κατοίκους της Σύρου.

«Θα παρακαλούσα τους επιστήμονες που πήραν μέρος στη συζήτηση αυτή, να θέσουν τα ερωτήματά τους δημόσια προς τους αρμόδιους, αντί να επιχειρούν να σπείρουν τον πανικό στους κατοίκους. Ως προς τις μετρήσεις της ατμόσφαιρας πάνω από την Ερμούπολη, να απευθυνθούν στην Περιφέρεια, η οποία ελέγχει με ειδικά μηχανήματα τον αέρα, για να πάρουν απαντήσεις. Εγώ υποστηρίζω ότι δεν είμαστε “το νησί της σιωπής”, αλλά της ανάπτυξης και της έγνοιας του τόπου και των κατοίκων. Τον τόπο μας τον αγαπάμε, ζούμε εδώ, εργαζόμαστε εδώ, αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν, αγαπάμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας» καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και πρόεδρος των αμμοβολιστών Γιάννης Μπάιλας.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 342 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*